Stadslandbouw, gezond en sociaal

Artikel delen

Stadslandbouw of urban farming is hip. Een beetje stad heeft tegenwoordig een of meerdere stadslandbouwprojecten binnen zijn grenzen. Meer nog dan de duurzame voedselproductie, blijken in Nederland sociale cohesie en gezondheid daarbij centraal te staan.

Initiatieven op het gebied van stadslandbouw spelen in op de vraag hoe steden wereldwijd op lange termijn kunnen voorzien in de groeiende vraag naar voldoende en gezond voedsel. Ook in Nederland zijn steeds meer burgers en ondernemers met stadslandbouw bezig. Maar voorlopig is de bijdrage aan de voedselproductie echter marginaal. Daarnaast blijkt echter dat stadslandbouwprojecten een aantal andere belangrijke functies vervullen.

Het tuinieren stimuleert bewoners om in de buitenlucht actief te zijn en het samen in de tuin bezig zijn kan ook helpen tegen eenzaamheid. Omdat er in een tuin altijd veel verschillende taken verricht moeten worden, is er voor iedereen wat te doen, inclusief kinderen en mensen met een beperking. Daarnaast kan stadslandbouw een bijdrage leveren aan een aantrekkelijke en duurzame stedelijke woon- en werkomgeving.