Rainforest biospheres in Seattle

Artikel delen

Amazon.com heeft bij zijn nieuwe Urban Campus in het Amerikaanse Seattle drie zogenaamde Biospheres geopend. Deze spectaculaire serrecomplexen functioneren als kantoor en mini-regenwoud.

Het gaat om drie bolvormige structuren in glas van vijf verdiepingen hoog. De grootste centrale ‘sphere’ is 27 meter hoog en heeft een diameter van 39 meter. Ze zijn ontworpen door het Amerikaanse architectenbureau NBBJ. Volgens een woordvoerder van Amazon.com zijn de ‘spheres’ op de eerste plaats bedoeld als een aangename werkomgeving voor het personeel. Het is immers aangetoond dat een groene omgeving gezond is voor lichaam en geest, de hersenfuncties verbetert en de creativiteit bevordert.

Rainforest biospheres in Seattle

Doel was een nieuw type botanische tuin te realiseren. Naar het model van Kew Gardens in Londen, maar dan een versie die past in de 21ste eeuw. De spheres bevatten in totaal meer dan 40.000 planten en bijna 500 soorten, afkomstig uit tropische en subtropische gebieden. De meeste planten zijn afkomstig van de botanische tuinen van de Universiteit van Washington en de Atlanta Botanical Garden en werden meestal opgekweekt in de eigen kwekerij van Amazon.com.