Prachtige tuin voor woonzorgvoorziening

Artikel delen

Veertien jongvolwassenen tussen de 17 en 33 jaar hebben hun draai gevonden in het fraaie gebouw Het Klavier in Uden. Een plek waar de kinderen met een verstandelijke beperking zelfstandig wonen, onder professionele begeleiding van zorgaanbieder ZorgWiel. Net als het woongebouw zelf voelt ook de tuin als een thuis. De prachtige tuin, met verschillende aangename zitplekken, is vanaf de ingebruikname een favoriete plek. Met dank aan MBI De Steenmeesters dat de bestratingsmaterialen heeft gesponsord en alle andere sponsors van benodigde bouwmaterialen. Ook de hulp en expertise van familieleden en vrienden was onmisbaar.

Tekst: Paul Engels

Soms moet je geluk hebben. Want toen Rob Hoefs in 2015 het idee kreeg om zelf een woonzorgvoorziening te ontwikkelen voor zijn zoon Paul en dertien andere jongvolwassenen met een verstandelijke beperking zonder gedragsstoornissen, begon een spannend traject. Maar hij vond direct enkele enthousiaste ouders die wilden participeren. De opgerichte stichting kreeg relatief snel een geschikte locatie in de schoot geworpen. Aan de Orgellaan in Uden was ruimte vrij omdat werkplaats/garageboxen van de marechaussee waren gesloopt. Een ander initiatief voor een woonzorgvoorziening die voor de locatie in aanmerking kwam, zag ervan af omdat het een locatie in het centrum van Uden prefereerde.

Er zat op de grond al een bestemming voor zorg, met aanpalend zorggebouw Het Orgelhuis, alleen moest het permanent wonen worden toegevoegd. De gemeente wilde die stap wel zetten. De grond was inmiddels gekocht door Bouwbedrijf Peter Peters uit Schaijk en dat had al een ontwerp laten maken voor een appartementengebouw met twaalf woningen voor jongeren. Het bedrijf was bereid om samen met een sociaal bewogen investeerder het ontwerp om te zetten naar een gebouw met veertien woonstudio’s. De stichting kon het gebouw voor 25 jaar huren met geïndexeerde huurverhogingen, zodat het zekerheid heeft om hun kinderen daar langdurig te laten wonen. Ook het warme welkom van de buurtbewoners hielp mee in het proces; er waren geen bezwaren tegen de bouwplannen nadat de plannen in een buurtdialoog waren uitgelegd.

Puzzelstukjes vallen in elkaar

“Alle puzzelstukjes vielen keurig in elkaar en de gunfactor gaf het extra zetje”, constateert Gerard van Kol, huidig voorzitter van stichting Het Klavier. Samen met initiatiefnemer en ex-voorzitter Rob Hoefs en Marco van Deursen, trekker van de tuingroep, vertellen ze met trots over de geslaagde nieuwbouw. Rob: “Ik wilde een thuis voor deze jongeren. Een plek waar ze samen prettig zouden kunnen wonen. We hebben vooraf gekeken of de jongeren – jongens en meisjes – bij elkaar pasten, want je wilt voorkomen dat er heibel in huis ontstaat. Veel van onze kinderen kenden elkaar al van school, dagbesteding en weekendopvang en al snel hadden wij de groep compleet. ZorgWiel zorgt voor vaste begeleiders.”

Enkele bewoners met hun ouders in de tuin.

Normaliter komt de tuininrichting achteraan het bouwproces en bij de nieuwbouw van Het Klavier was dat niet anders. Rob: “Je ziet gaandeweg de bodem van de geldkist in zicht komen. We hadden daarom de gedachte om een aantal zaken in etappes te doen, waaronder de tuininrichting. De bouwer zou zelf de parkeerplaats inrichten en een voetpad naar de voordeur met 30×30 cm trottoirtegels aanleggen. Maar ons geluk was kennelijk nog niet op, want hoe toevallig is het dat Marco in zijn functie als Prins Carnaval van Carnavalsvereniging De Zandhazen uit Boerdonk zijn collega-prins van Carnavalsvereniging de Kuussegatters! ontmoette en zo in contact kwam met MBI De Steenmeesters. De fabrikant wilde graag ondersteunen bij de inrichting van de tuin, vanwege het bijzondere karakter van ons project.”

Prachtige tuin

Marco vervolgt: “Het betrof een donatie van alle bestratingsmaterialen, op grond van het tuinontwerp van Roy Swinkels. Hij is een broer van één van onze bewoners en is professioneel tuin- en landschapsontwerper.” Hij had een prachtig ontwerp gemaakt met een door dakplatanen overdekte plek met een grote eettafel, verschillende boomvakken omrand met betonelementen waarop je ook kunt zitten, ruime terrasdelen voor activiteiten en veel groenvakken. Alles in een mooie compositie met grijze grootformaattegels 80×80 cm, rode klinkers en betonnen boomranden/zitplekken. Bijzonder is de betontegel met het logo van De Zandhazen voor de deur van Marco’s zoon Rik, die hulpprins is. Iets wat in zijn studio met een grote foto voor iedereen zichtbaar is. Marco: “De inrichting van de tuin zorgt er net als het gebouw voor dat de bewoners zich thuis voelen. We hebben de tuin in de zomer aangelegd en toen die klaar was, is die meteen in gebruik genomen. De bewoners zitten er graag. En de omwonenden vinden alles prachtig.”

MBI De Steenmeesters heeft alle bestratingsmaterialen gesponsord.

Dan mag er wel een vrachtwagen stoppen die alle bestratingsmaterialen lost, het moet natuurlijk ook worden aangelegd. Gerard: “Er is een enthousiaste tuinploeg. Er waren hoveniers van professie bij, iemand had een verreiker om de betonelementen te plaatsen, er was een bedrijf dat de kabels sponsorde zodat wij stopcontacten en verlichting konden aanleggen en we kregen 30 kuub zand aangeboden. De tuinploeg heeft onder leiding van Roy alles strak aangelegd en de gevarieerde beplanting met bomen, struiken en grassen aangeplant. Er komt nog een beukenhaag voor wat afscheiding naar de openbare weg. Bijzonder vind ik ook de grote eettafel die door een vader en broer van één van onze bewoners is gemaakt.”

Plek om oud te worden

Begin september zijn gebouw en tuin officieel geopend. Rob Hoefs: “Iedereen is heel blij met dit resultaat. Het is precies dat thuis voor onze kinderen geworden.” De vlag van Het Klavier wappert in de tuin. De veertien toetsen symboliseren de bewoners en de naam is gelinkt aan de muziekwijk waarin de nieuwe woonvoorziening ligt. Alle condities zijn geschapen zodat de bewoners hier lang en gelukkig kunnen wonen.