Nieuwe N18 drie maanden eerder klaar

Artikel delen

Op 2 mei is de nieuwe N18 tussen Enschede en Groenlo geopend. Tussen Varsseveld en Lichtenvoorde is de weg aangepast. Dit deel was al eerder opgeleverd. Tussen Groenlo en Enschede gaat het om een 27 kilometer lange nieuwe autoweg (100 km/hr) om de kernen van Eibergen, Haaksbergen en Usselo heen. De afgelopen jaren is hier door wegenbouwcombinatie Noaber18 met man en macht aan gebouwd. De weg is zelfs drie maanden eerder geopend dan gepland.

Foto’s: Rijkswaterstaat.

 

Foto’s: Rijkswaterstaat.

De oude weg zal snel worden afgewaardeerd tot stukken lokale verbindingsweg, waarop de snelheidslimiet wordt teruggebracht. Daarmee zal de oude Twenteroute weer deel gaan uitmaken van de lokale infrastructuur. De nieuwe weg is er niet zonder slag of stoot gekomen. Er is gelobbyd voor allerlei varianten. Bijvoorbeeld als compleet nieuwe autosnelweg A18 om in het zuiden aan te sluiten op het stuk A15 Ressen-Babberich. De N18 is aansluitend op de A18 nu een ‘lightversie’ van dit idee.

Leefbaarheid en veiligheid waren de belangrijkste argumenten om toe te werken naar een nieuwe N18 als alternatief voor de bestaande weg. Rijkswaterstaat omschrijft de nieuwe weg als ‘één van de laatste compleet nieuwe wegen’ in ons land. De Nieuwe Twenteroute is een weg die veiliger is om over te rijden of over te steken, waardoor minder verkeersslachtoffers vallen. De nieuwe weg gaat daarnaast de leefbaarheid in Eibergen, Haaksbergen en Usselo vergroten en past in het mooie landelijke gebied van de Achterhoek en Twente. De weg zorgt tot slot dat Achterhoekers en Twentenaren sneller van A naar B komen en maakt daarmee dat de regio interessant is om in te wonen, te werken en te ondernemen.

Noaber18

Noaber18 is een combinatie van VolkerInfra PPP en DIF. VolkerInfra is opgericht door vier VolkerWessels ondernemingen: KWS, Van Hattum en Blankevoort, Vialis en VolkerRail. DIF is een onafhankelijke Nederlandse investeerder in infrastructuurprojecten in binnen- en buitenland. Noaber18 had ZUS als architect en landschappelijk vormgever aan zich verbonden.