Wereldprimeur van Palfinger

Artikel delen

Palfinger, de bekende bouwer en leverancier van autolaadkranen, heeft een belangrijke nieuwe stap gezet. Op de aanstaande vrachtautovakbeurs IAA wordt als wereldprimeur de eerste zelfstandig voortbewegende rupskraan van het Oostenrijkse merk gepresenteerd.

De zelfstandige (auto)laadkraan op rups is Palfinger’s wereldprimeur op de komende IAA.

De Palfinger Crawler Crane (PCC) is een echte rupskraan en hij komt in drie varianten beschikbaar, met hijscapaciteiten van 50 tot 115 tonmeter. Het is nog steeds een (auto)laadkraan, maar deze PCC beweegt zich los van de truck op rups, zodat hij zijn waarde kan bewijzen op ruwe en steile terreinen waar zelfs robuuste vrachtauto’s het laten afweten. Ook in tunnels, onder viaducten en (hoogspannings)leidingen enzovoort kan hij beter uit de voeten, dan wanneer hij hoog bovenop een vrachtauto is gemonteerd, aldus Palfinger.
De PCC bestaat uit drie modules, die afzonderlijk zijn te verplaatsen: rupsonderstel, kraanarm en contragewicht. Het rupsonderstel van de Palfinger PCC is 40 centimeter smaller dan wanneer hij op de vrachtwagen zou zijn gemonteerd. Het kleinste model kan door openingen met een breedte vanaf circa 2 meter en – weliswaar zonder rupsonderstel – door deuren en poorten met een hoogte van slechts 2,2 meter. Bij het grootste model is dat respectievelijk 2,2 en 2,5 meter.

Maximale stabiliteit

Het robuuste stempelsysteem moet voor de maximale stabiliteit zorgen en het kan de kraan dragen wanneer het rupsonderstel is verwijderd. In dat geval kan hij ook op een vrachtauto of oplegger worden geplaatst. Palfinger wil daarmee bereiken dat de PCC zo flexibel mogelijk is in te zetten.
Het kleinste model PCC 57.002 haalt horizontaal 29,5 meter en kan tot op 32 meter hoogte zo’n 18 ton hijsen. De middelgrote PCC 71.002 haalt 31,6 meter en hijst ruim 19 ton naar maximaal 34 meter. De grootste PCC 115.002 reikt tot 33,3 meter en hijst maximaal 30 ton naar 35,8 meter. De kleine en middelgrote PCC komen direct na de IAA beschikbaar, de grote broer in het voorjaar van 2019.

Vrachtautovakbeurs IAA in Hannover wordt gehouden van 20 tot en met 27 september.

Auteur: Pieter de Mos

Palfinger. www.palfinger.nl