Succes gemeente Leeuwarden in strijd tegen de berenklauw

Artikel delen

Het is een jarenlange strijd voor de Buitendienst van gemeente Leeuwarden. De berenklauw is een (bijna) onverwoestbare invasieve soort, die zich keer op keer weer verspreidt. Met de nieuwe Europese exotenverordening zijn gemeenten verplicht om de bestrijding zelf uit te voeren.

Van maaien voor de bloei tot schapen die de berenklauw eten. Verwoede pogingen werden ondernomen om de plant te ‘verjagen’. Met weinig succes. Vaak binnen een jaar stonden er, door verspreiding van het zaad, alweer zoveel planten dat het voor niets leek. Tijd voor een drastische aanpak vond Jan Wester van Buitendienst Leeuwarden.

Wester heeft een speciale boor ontwikkeld met een lange punt die de berenklauw precies in het hart van de wortel raakt. De wortel wordt tot pulp vermalen door de handzame boor. Het afgelopen jaar werd er getest met de boor en het blijkt dat de wortel sterft en begint te rotten. Er ontstaan wel veel gaten in de grond door het boren, maar ook daarop hebben ze wat gevonden in Leeuwarden. De gaten worden opgevuld met een verhard mengsel van aarde en kamillezaadjes. De grotere concentraties berenklauw worden als proef bestreden met heet water van honderd graden. De zaaiingen die daar buiten groeien worden aangepakt met de berenklauwboor.