Herbestemming: van brug tot park en appartementen

Artikel delen

In een poging om de historische brug Gamla Lidingöbron in Stockholm te behoeden voor sloop, heeft de Zweedse ontwerp studio Urban Nouveau voorgesteld om de structuur om te vormen tot 50 luxeappartementen met daarbovenop een park. Het ontwerp is gemaakt als onderdeel van een petitie om te protesteren tegen sloop. Het doel is om meer dialoog en media-aandacht te krijgen in de hoop dat de steun voor het behoud van de brug wordt verzacht

De brug is gebouwd in de jaren ’20 van de vorige eeuw en fungeerde als een spoor- en voetgangersverbinding tussen Stockholm en het eiland Lidingö. De gemeenteraad van Lidingö heeft plannen aangekondigd om de brug in 2022 te slopen en verwierp tot dusver het voorstel van Urban Nouveau om de historische brug te hergebruiken op grond van potentiële “risico’s en vertragingen.” De studio heeft een petitie gelanceerd om de beslissing met de steun te weerleggen van de hoofdconstructeurs van het project, Adão da Fonseca en Cecil Balmond, die zeggen dat het project zowel structureel degelijk als volledig haalbaar is.”

“Door met een plan voor het redden van de brug te komen wordt niet alleen een opvallend openbaar park gerealiseerd, het scheelt de overheid tevens een enorme kostenpost die gepaard gaat met het slopen van de brug,” vertelt Urban Nouveau-topman Sara Göransson. “Wij denken dat het slopen van een historische brug als deze een echte stap achteruit is, vooral als we een volledig geraamd en technisch verantwoord alternatief hebben. Een alternatief wat betekent dat we de brug kunnen redden en een prachtig park kunnen bieden voor heel Stockholm.”

In het herbestemmingsvoorstel zijn 50 appartementen opgenomen in de staalconstructie. Het brugdek zou worden omgezet in een lineair park met tram- en fietstoegang. Elk appartement zou zijn uitgerust met een eigen lift en een trap voor toegang. De appartementen op het westen hebben dubbelhoge woonruimtes en aan beide zijden glazen gevels om een prachtig uitzicht op het water te krijgen.

Bron: Archdaily Beeld: Urban Nouveau