Brug in aanbouw ingestort

Artikel delen

In Lochem is in de ochtend van 21 februari één van de bogen tijdens het inhijsen naar beneden gestort. Daarbij werd tevens een steigerwerk geraakt, waarop mensen aan het werk waren. Daarbij zijn twee mensen omgekomen en twee anderen gewond geraakt. Hoofdredacteur Frank de Groot reageert.

Dat meldt de NOS op 21 februari 11:55 uur in dit bericht.

Volgens Omroep Gelderland ging het mis rond 11.15 uur op de Goorseweg. Daar wordt gewerkt aan het inhijsen van twee nieuwe bruggen over het Twentekanaal. Tijdens die werkzaamheden lijkt een kabel van één van de stroppen te zijn gebroken, waarna de boog uit de stroppen schoot en op de kade viel. Volgens een verslaggever van de krant de Stentor ging het mis toen één van de bogen helemaal bovenin twee kranen was gehesen. Bouwvakkers stonden op een hoge steiger ernaast. “En toen knapte er iets”, zegt Nieke Hoitink. “Er klonk een enorm kabaal. Die boog ging enorm heen en weer zwaaien, zo erg dat hij met donderend geweld naar beneden lazerde.” De boog sloeg daarbij door de steiger heen. “Daar stonden bouwvakkers bovenop en een aantal van hen is naar beneden gevallen.”

Volgens de Arbeidsinspectie, die snel ter plaatse was, is de boog op zeker twee personen terecht gekomen. Op het moment dat de boog naar beneden viel, stonden veel mensen bij de bouwplaats te kijken hoe de bouw van de brug vorderde.

Frank de Groot, hoofdredacteur van GWW Totaal, reageert: “Het is in de eerste plaats natuurlijk verschrikkelijk wat er is gebeurd en onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de slachtoffers en de mensen die gewond zijn geraakt. Dit ongeluk geeft maar weer aan hoe kritisch het hijsen van zware constructiedelen in de infrasector is. Ik denk dan terug aan het hijsongeval in Alphen aan den Rijn. Hier vielen op 3 augustus 2015 twee hijskranen om terwijl ze het nieuwe brugdek van de Koningin Julianabrug op zijn plaats hesen. De kranen stonden op pontons. Een jaar later ging het mis in Den Haag bij de transformatie van het voormalige gebouw van het vroegere Ministerie VROM. Daar viel een lading tralieliggers uit de kraan, waarna een deel via een hefsteiger op straat terechtkwamen en een vrouw werd gedood. Ook zijn er de laatste jaren kleinere hijsongevallen geweest, alsmede ongevallen door het omvallen van hijsmaterieel. Ik pleit dan ook voor aangescherpte protocollen bij het hijsen van zware lasten en/of hijsen nabij openbaar toegankelijk gebied.”

Oorzaak nog onbekend

Het is volgens een bericht bij NOS nog onduidelijk wat er precies is fout gegaan. Bij Lochem wordt op dit moment een rondweg aangelegd, waarbij twee nieuwe bruggen over het kanaal komen. Bouwbedrijf BAM zou de bogen van één van de bruggen op hun plaats tillen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid komt ook naar de bouwplaats. Zij gaan kijken of er bij het ongeluk ‘lessen te trekken zijn voor de toekomst’.