Knickar maakt oprijden gemakkelijk

Artikel delen

Het is niet altijd gemakkelijk om machines veilig te vervoeren, zeker niet in onze sector. Afwijkende maten, starre frames, uitstekende delen, grote lengten, kleine wielen, noem maar op. Veldhuizen uit Groenekan is gespecialiseerd in dit soort problemen. Jongste ontwikkeling is de ‘Knickar’ en dat is een oplegger met een zeer lage oprijhoek.

De oprijhoek van de Knickar is slechts 10 procent en dat is prettig bij machines met afwijkende maten e.d.

Tekst: Pieter de Mos / Beeld: Veldhuizen

De oprijhoek van de Knickar is slechts 10 procent. Er zijn drempels in de weg die steiler zijn. De Knickar heeft een 115 cm lange aluminium laadklep en de achterste 300 cm laadvloer, zo’n beetje vanaf de dubbele as, kan met behulp van luchtbalgen omlaag knikken. Hierdoor ontstaat een zeer flauwe helling, waar het gemakkelijk machines op rijden is. De laadklep zelf is voorzien van met een dubbel scharnier, zodat hij bij het leeg rijden plat kan liggen om de luchtweerstand te beperken. De maximale wiellast op de laadklep ligt op 1.200 kg. Mooi is dat de torsieveer ervoor zorgt dat het opklappen licht aanvoelt, een trucje dat Pieter Veldhuizen al vaker heeft toegepast.

Twee versies

Er zijn twee versies van de Knickar: een snelverkeer-uitvoering voor op de weg en de landbouw aanhanger met een Individueel Goedkeuring Certificaat. Het laadvermogen voor de landbouw is circa 6.500 kg en bij gebruik op de weg ligt het maximum op 5.400 kg. De afmetingen van de aanhanger zijn 8,25 x 2,35 meter en het ledig gewicht is ongeveer 2.500 kg. De aanhanger heeft een verzinkt frame en een circa 25 mm dikke hardhouten laadvloer met 2 x 12 sjorpotten voor het vastzetten van de lading. Onder de laadvloer zit om de 50 cm een bindhaak.
De 7,9 tons Knickar heeft een tweetal luchtgeveerde 3.570 kg Veldhuizen assen met schijfremmen. Zoals gebruikelijk bij Veldhuizen is de Knickar zowel te koop als te huur.

Veldhuizen, www.veldhuizen.eu.