Hybride aggregaat werkt vooral op zonnestroom

Artikel delen

Het zat er aan te komen: een ‘groen’ aggregaat. Bij aannemersbedrijf GMB uit Opheusden nemen ze er meerdere in gebruik. Het aggregaat is geplaatst in een forse 20 voets container, die geluiddicht is gemaakt. De primaire energiebron is een grote lithiumbatterij, die wordt gevoed door de 24 zonnepanelen op het dak van de container.

Tekst: Pieter de Mos / Beeld: GMB

De 24 zonnepanelen leveren op jaarbasis 5.000 kWh en dat is in veel gevallen voldoende voor verlichting en dergelijke op de werkplek, in de bouwkeet en om machines en gereedschap bij te laden. Mocht de vraag naar stroom groter worden dan de batterij kan leveren, dan slaat de dieselmotor aan. Ook die is zo groen mogelijk gemaakt, want hij draait op BTL, een synthetische diesel die wordt gemaakt uit biogas. Aannemingsbedrijf GMB ontwikkelde het groene aggregaat in samenwerking met fabrikant en verhuurder van aggregaten GenPower uit Groot-Ammers.

Financieel plaatje

Milieutechnisch heeft de hybride aanpak grote voordelen. Vergeleken met een dieselaggregaat heeft het groene aggregaat veel minder uitstoot: 90 procent minder CO2, 33 procent minder fijnstof, 9 procent minder stikstof en van zwaveluitstoot is helemaal geen sprake. Dat heeft wel z’n prijs: zo is BTL per liter twintig cent duurder dan diesel. Gelukkig verbruikt het groene aggregaat per uur gemiddeld maar de helft aan brandstof van een gewoon dieselaggregaat en daar “kan het toch uit,” zoals ze bij GMB graag zeggen.

Kleine projecten

De ‘groene’ aggregaten zijn straks vooral terug te vinden op de wat kleinere projecten. Daar volstaat de opgewekte zonne-energie, waardoor in principe helemaal geen brandstof meer wordt verbruikt. Dat voorkomt tevens at een dieselaggregaat continu op een laag pitje staat te draaien. Dat GMB veel aggregaten inzet, komt doordat het bedrijf allerhande water- en bodemgerelateerde projecten uitvoert in het buitengebied, waar vaak geen bruikbare stroomaansluitingen aanwezig zijn.

GMB, www.gmb.eu.
Genpower, www.genpower.nl.