Nieuw houten vogelobservatorium in Stellendam een paradijs voor vogelspotters

Artikel delen

Een uniek houten ei bedoeld als vogelobservatorium in Stellendam is bijna gereed. Het 14 meter lange ei met een diameter van 9 meter is een vogelkijkhut waar bezoekers op een hele bijzondere plek in de natuur het Haringvliet van dichtbij en op een andere manier beleven. De hoofdconstructie van het ei bestaat uit onbewerkt hout in een patroon van enorme wiebertjes. Het ei ligt op zijn kant buitendijks. Bezoekers kunnen via een beschut pad naar het eiland lopen.

Het onderste deel van het ei is gemaakt van Accoya houten balken. Dit deel van het ei kan door bijvoorbeeld getijdewisselingen onder water komen te staan. De Accoya houten balken hebben een lengte variërend van 1.70 meter tot 2 meter en zijn 120 mm breed en 27 tot 30 centimeter hoog. Het gedeelte van het ei dat boven water blijft is gemaakt van vurenhout.

Fotografie: Ad Kil

Zeer bijzonder is de verbinding tussen de balken van het ei. Hiervoor zijn deuvels gebruikt. Een deuvelverbinding bestaat uit houten pennen die de balken op een onzichtbare wijze verbindt. De afmetingen van de deuvels variëren van 40 mm tot 40 centimeter; afhankelijk van de verbinding die moet worden gemaakt. In totaal zijn er duizenden deuvels gebruikt. De deuvels zijn van vurenhout dat bij vocht uitzet waardoor de constructie nog vaster komt te staan. Naast de deuvels worden er voor de verbinding ook lijm en houtdraag bouten gebruikt.

Het ei heeft op de begane grond een vloer en op 2.5 meter hoogte een verdiepingsvloer van hout met een betonlaag. Vanaf deze hoogte kunnen bezoekers uitstekend de vele vogels spotten. Bovenop het ei komt een overkapping van riet.

Fotografie: Ad Kil

RO&AD architecten en Rau Architecten tekenen voor het ontwerp van het ei. Het eerst genoemde bureau heeft veel ervaring met Accoya hout. Het bureau ontwierp onder andere meerdere elementen in de Brabantse waterlinie, zoals de Mozesbrug en Ravelijnbrug. Ad Kil, mede-eigenaar van Ro&Ad: “We kiezen steeds voor Accoya omdat we groot fan zijn van het hout. Accoya is gemaakt van een snelgroeiende houtsoort en heeft daarnaast duurzaamheidsklasse 1. Het onbehandelde Accoya hout is zonder problemen buiten toe te passen. En het hout ziet er mooi natuurlijk uit.”

Fotografie: Ad Kil, Ro & Ad Architecten