Eerste nieuwe boom op Coolsingel

Artikel delen

Op de vernieuwde Coolsingel is de eerste nieuwe boom geplant. De Oosterse plataan is de eerste in een reeks van negentien bomen die langs de trambaan worden geplaatst.

In totaal komen er op de vernieuwde Coolsingel 77 nieuwe bomen te staan, dat is meer dan een verdubbeling van het aantal bomen dat voor de vernieuwing de Coolsingel sierden. De nieuwe bomen zijn Oosterse platanen, robuuste stadsbomen die tegen een stootje kunnen. Om de groeiomstandigheden te verbeteren worden tussen de bomen zogenaamde kratconstructies geplaatst. Dit zorgen voor beter bescherming, goede beluchting en drukverdeling. De vernieuwde Coolsingel moet een aantrekkelijke stadsboulevard worden met veel ruimte voor fietsers en voetgangers. Dit betekent ook dat het autoverkeer gecentreerd wordt aan de kant van het stadhuis.

De circa veertig bomen die aan de stadhuiskant stonden, moesten begin dit jaar wijken voor deze nieuwe indeling. Elf bomen zijn verplant en staan nu bij de gemeentelijke boomkwekerij. Als het mogelijk is, krijgen zij elders in de stad een plekje. Achtentwintig bomen zijn gerooid. Het hout hiervan is hergebruikt, bijvoorbeeld voor houtsnippers voor de dierentuin. Ook is een aantal bomen geveild op de bomenveiling van de gemeente.