Opening busbrug Zwolle

Artikel delen

Met een heus Busbrug Festival vierde Zwolle afgelopen zaterdag de opening van de busbrug en het nieuwe busstation bij station Zwolle. De S-vormige brug naar ontwerp van ipv Delft werd in opdracht van ProRail en de gemeente gerealiseerd door BAM Infra. Het ontwerp combineert een heldere lijn en strakke vormgeving met een aangename, zachte uitstraling.

Foto: ipv Delft / Walter Frisart FOTOwerk

Op 17 februari wordt de busbrug daadwerkelijk in gebruik genomen. Bussen kunnen dan in een vloeiende lijn het spoor overbruggen tussen het nieuwe busplatform aan zuidzijde van het treinstation en de nieuwe westelijke hoofdroute voor openbaar vervoer. Daarbij hebben passagiers optimaal uitzicht over het spoor en de directe omgeving. Tegelijkertijd draagt de brug op maaiveldniveau bij aan een prettige openbare ruimte. Onder meer dankzij de heldere, ingetogen vormgeving, het materiaalgebruik en de natuurlijke inpassing.

Foto: ipv Delft / Walter Frisart FOTOwerk

Stadspark

Het totale tracé van een kleine 500 meter bestaat voor 245 meter uit een brug op steunpunten en verder uit grondlichamen. Het brugdek slingert als een overkapping over het spoor en de naastgelegen groenzone. Hoogwaardige bamboe bekleding aan de onderzijde van het brugdek vormt een houten plafond, dat goed past bij de beoogde stadspark-uitstraling. Samen met de S-vorm geeft het de brug bovendien een eigen karakter.

Foto: ipv Delft / Walter Frisart FOTOwerk

Slank en dynamisch

De brug zelf is opgebouwd uit een kokervormige hoofdligger met een eenvoudig gevormd uitkragend randelement. Het geheel is verdeeld in drie horizontale lijnen, wat zorgt voor een luchtig eindbeeld: onderaan de donkergrijze stalen kokerligger, daarboven de houten lamellen en als afsluiter de slanke, lichte lijn van het randelement.
De steunpunten zijn excentrisch geplaatst aan weerszijden van het spoor. Om de dynamiek van de brug te versterken, zijn ze zo vormgegeven dat ze schuin lijken te staan. Verder zijn de vlakken van de kolommen afgeschuind en de hoeken afgerond, waardoor ze slanker ogen en aansluiten op de vormgeving van het brugdek.