Minister: “Merwedebrug was nog veilig genoeg”

Artikel delen

Nederland is niet aan een ramp ontsnapt omdat de Merwedebrug bij Gorinchem in 2016 bijna op instorten zou hebben gestaan. Als een brug niet meer aan het vereiste veiligheidsniveau voldoet, betekent dat niet dat de brug ook daadwerkelijk bezwijkt. Er worden bij de berekeningen ruime veiligheidsmarges gebruikt, stelt verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) op 11 februari 2019.

Foto: Beeldbank Rijskwaterstaat.

Minister Cora van Nieuwenhuizen reageerde op vragen van verontruste Tweede Kamerleden. Die eisten opheldering na waarschuwingen van twee hoogleraren dat er destijds een acuut veiligheidsrisico was. De Merwedebrug (A27) moest in oktober 2016 twee maanden dicht voor vrachtverkeer nadat problemen met de constructie waren geconstateerd.

De minister sluit vergelijkbare acute maatregelen niet uit. Ook met de gebruikelijke inspecties en onderhoud en met meer geld voor vervanging en renovatie kunnen zich altijd incidenten voordoen.