Zwarte berken vergroenen Zwolle

Artikel delen

Zeventien zwarte berken vergroenen het nieuwe Zwolse busstation. Voor de reizigers zorgen de bomen voor een prettig verblijfsklimaat.

De zwarte berk is een sierlijke sterke boom met afhangende takken. De stam heeft op jonge leeftijd een geelbruine kleur om vervolgens in de loop der jaren te verkleuren naar donkerbruin en uiteindelijk zwart. De bast van de boom is afbladderend en krullend. Om ervoor te zorgen dat de boom kan doorgroeien tot een volwassen boom, zijn er ondergrondse aanpassingen met bomenzand uitgevoerd en is een beluchtingssysteem toegepast. Door grote bomen aan te planten heeft het groen op het station meteen al veel volume. De berken zijn in een periode van 30 tot 40 jaar volgroeid en hebben dan een hoogte van 15 tot 20 meter. Er is bewust gekozen voor één soort boom, omdat hierdoor een rustig beeld ontstaat. Daarbij is de zwarte berk bestand tegen wind en ziektes.