Nieuwe naam voor chippers: AXSEL

Artikel delen

Sinds begin 2019 is er een nieuwe naam voor chippers op de markt: AXSEL. Een solide assortiment bosbouwmachines, geproduceerd door Hencon Forestry. Tevens is er een samenwerking aangegaan met het Italiaanse merk Pezzolato. Een aantal AXSEL machines zal daardoor in Italië gebouwd gaan worden. Hierdoor bestaat de mogelijkheid voor elke toepassing de juiste chipper samen te stellen.


Axsel AX14065

Een capaciteitsmachine die voor grote volumes aan stam- en takkenmateriaal bedoeld is. De machine heeft een 27-liter Caterpillar motor met 1.150 pk, opgebouwd op een MAN 8×8 truck. De gehele chipper unit kan 2 meter naar achter schuiven. Dat zorgt voor een ideale werkpositie. De capaciteit is > 300 m³/h. De chipper heeft een traploos instelbaar en hydraulisch aangedreven werprad van 1.250 mm, die houtchips tot op 25 meter nauwkeurig op zijn plek legt. Verder heeft de machine een automatisch hydraulisch wegklapbaar tegenmes ter schadebeperking bij het inkomen van metaal. De zeefinstallatie is eenvoudig te wisselen voor verschillende formaten, homogene houtchips tot 100 mm.


Axsel AX9045 hoogkieper

Dit is een PTO aangedreven chipper opgebouwd op een Veenhuis onderstel met 24 m³ hoogkiep container, uitgevoerd met een Epsilon M70F 8,6 meter kraan. Het gevraagde vermogen ligt tussen de 200 – 380 pk. Door het directe ‘cut – throw’ systeem, met een trommel toerental van 1000 rpm, wordt het afgesneden materiaal direct door een zeef in de bunker geworpen. Grote voordeel is dat er weinig draaiende delen aan de machine zitten die kunnen slijten. Een luchtblower (80m³ lucht p/min) zorgt ervoor dat de uitwerppijp niet verstopt. De hoogkiep bak kan direct leeg gekiept worden op een hoogte van 3,30 meter of uitgeschoven worden, om bijvoorbeeld direct in een trailer combi te kunnen leeg kiepen op een hoogte van 4,35 meter.


Axsel AX6545 PTO aangedreven chipper

Kenmerkt zich door een laag toerental met werprad en invoerband, uitgevoerd met een Epsilon C50F 8,6 meter kraan. Het gevraagde vermogen voor deze chipper ligt tussen de 120 – 220 pk. Messen wisselen kan razendsnel dankzij de ‘total lifting’ van de bovenrol. Door een brede invoerband van 650 mm en een lengte van 2.200 mm ideaal voor grote volumes. Het werprad heeft een diameter van 1,250 mm en wordt direct aangedreven door de trommel. Daardoor kunnen zelfs onder de 600 rpm de chips nog op een acceptabele afstand van 15 meter nauwkeurig geworpen worden. Capaciteit, afhankelijk van het beschikbare vermogen, houtsoort en machinist is maximaal 85m³.


Axsel on tour

U kunt de chippers van AXSEL zelf aan het werk zien. Daartoe wordt op een aantal locaties een ‘Axsel on tour’ evenement georganiseerd. Op woensdag 5 en donderdag 6 juni 2019 vinden de BVOR-Demodagen ‘Code Groen’ plaats bij gastbedrijf Bruins & Kwast Biomass Management in Goor. AXSEL zal daar aanwezig zijn en drie AXSEL Chippers demonstreren.


Hencon Forestry, www.henconforestry.nl