Onderbroekenlol met serieuze ondertoon

Artikel delen

Tulpenkweker Tom Groot groef onlangs samen met studenten van het Clusius College uit Hoorn katoenen onderbroeken in aan de rand van een bloeiend tulpenveld in Nieuwe Niedorp. Het is het landelijke startschot van de eerste Soil Your Undies Challenge. Dit is een initiatief van Nederlandse bloembollenkwekers om aandacht te vragen voor een gezond bodemleven.

De onderbroeken worden na twee maanden weer opgegraven. Als de onderbroek dan vol gaten zit en ondraagbaar is, is er sprake van een actief en gezond bodemleven. Is de onderbroek na die tijd nog ‘draagbaar’, dan is de bodem niet in optimale conditie en dient er organische grondverbetering plaats te vinden. De komende dagen worden honderden onderbroeken door bloembollenkwekers in heel Nederland ingegraven om zo het belang van een rijk bodemleven voor mens, dier, milieu en het klimaat willen onderstrepen.

Wormen, bacteriën, schimmels en andere organismen zijn nodig om te zorgen voor een natuurlijke balans in de bodem. Daarnaast dragen ze bij aan een juiste bodemstructuur en opslag van CO2 in de bodem. Gezonde grond beschermt bloembollen en andere gewassen tegen ziekten en plagen zodat er beduidend minder chemische gewasbescherming nodig is. Een vakjury met vertegenwoordigers van onder meer Wageningen Universiteit, KAVB en Clusius College beoordeelt in juni het opgegraven ondergoed en bepaalt welk bollenperceel de beste bodem van Nederland heeft.