De Keurmeester

Artikel delen

Met VA-keur profiteert u maximaal van uw minigraver

Minigravers hebben de afgelopen jaren de markt veroverd en dat is begrijpelijk. Het zijn compacte machines met grote mogelijkheden. Ze zijn licht genoeg om op de aanhangwagen achter de bestelbus of zelfs personenwagen te worden vervoerd. Tegelijkertijd zijn ze krachtig genoeg om flinke sleuven te graven of eenvoudig sloopwerk te verrichten. Ze zijn gemakkelijk te bedienen, maar hebben ook een kleinere stabiliteit en juist hierdoor gaat er af en toe iets mis.

Waarom ik u dit allemaal vertel? Juist omdat er af en toe iets misgaat met een minigraver is een jaarlijkse veiligheidskeuring niet overdreven, maar een must. Omdat voor het werken met een minigraver geen speciale opleiding of certificaat nodig is, moet de machine verder tiptop in orde zijn. Want stel je voor dat onderhoud en veiligheidskeuring achterwege blijven en er daardoor iets misgaat, dan ben je als machinist niet alleen medeverantwoordelijk, maar kun je ook zelf het slachtoffer zijn!
Een klap met de giek kan hard aankomen, een graafbak die er onverwacht afvalt kan iemand flink raken. Denk aan de mogelijke gevolgen van het ontbreken van een veiligheidsbeugel of het kantel/ omval gevaar doordat er een verkeerde functie bediend wordt. Je zult maar onder je eigen machine terecht komen. Dan komt wel de Inspectie SZW om de hoek kijken, met alle gevolgen van dien. Is er geen periodieke keuring aanwezig dan lopen de kosten vrij hoog op voor je bedrijf. Daarom zijn onderhoud en de jaarlijkse veiligheidskeuring ook van groot belang bij een machine zoals de vertrouwde minigraver.

Weten waarop we moeten letten

Wij VA-keur keurmeesters weten waarop we moeten letten bij de verplichte jaarlijkse keuring. Daarvoor hebben we gerichte opleidingen gehad, waarvoor we ook regelmatig een herinstructie volgen. We voeren de keuringen uit volgens de geldende normen en maken hierbij gebruik van uniforme keurlijsten.
Erkende VA-keurbedrijven zijn gecertificeerde bedrijven en worden daar ook jaarlijks op geaudit door een certificeringsinstantie. Ook zijn de keuringen van machines onderhevig aan een steekproefregime. Met al deze checks and balances op kwaliteit zorgen wij er als VA-keur keurmeesters voor dat de machinisten van minigravers zich geen zorgen hoeven te maken over de veiligheid van hun machine.
Daarbij spreek ik niet alleen voor mijzelf als ik zeg: “Keuren is niet alleen zeer belangrijk, ik vind het ook erg leuk om te doen”. Bovendien werken we met een gebruikersvriendelijk keursysteem, wat het registreren van de keuringen en het delen van de rapportages met u als eigenaar eenvoudig maakt.

Uw VA-keur keurmeester,
Victor Akerman