Zelf projecten digitaal inmeten

Artikel delen

Zelf in het veld eenvoudig, snel en tot op de centimeter nauwkeurig metingen kunnen verrichten in de grond-, weg- en waterbouw: dat kan met het nieuwe meetssysteem UNI, dat marXact op de markt heeft gebracht. Wat levert deze werkwijze bouwbedrijven nu concreet op?

De twee oprichters van marXact in Hilversum zagen dat het verrichten van metingen in de grond-, weg- en waterbouw (GWW) een omslachtig en kostbaar proces was dat alleen door professionals uitgevoerd kon worden en tot veel frustraties leidde. Omdat ze vonden dat dit beter moest ontwikkelden ze de UNI, een compleet systeem waarmee tegen een lage prijs tot op de centimeter nauwkeurig digitaal punten gemeten kunnen worden.

Geen frustraties meer

Alle grondmeetwerkzaamheden van GWW-bedrijven worden tegenwoordig uitgevoerd met behulp van softwarepakketten als 3D BIM of GIS-applicaties, geografische informatiesystemen. De tablet waarin de digitale tekeningen/kaarten opgeslagen zijn gaat mee naar de werklocatie en met één muisklik zijn ze op te vragen. Soms zijn deze tekeningen/kaarten niet helemaal nauwkeurig en moeten opnieuw metingen verricht worden. Daarvoor wordt de landmeter ingeschakeld. Omdat deze meestal van een ander project gehaald moet worden, kunnen de GWW-werkzaamheden nog niet starten. Frustratie alom. “Niet efficiënt”, vindt commercieel directeur van marXact Tommy van der Heijden. “Hoe mooi is het als je tot op de centimeter nauwkeurige locatie-input op je tablet hebt. En dat je de metingen snel zelf kunt verrichten en de gegevens meteen in de eigen software worden geïntegreerd. Dat kan allemaal met ons universele UNI-pakket. Het werk kan door en de efficiency blijft gewaarborgd. Bovendien is de prijsstelling met 2.995 euro heel gunstig.”

Real-time

Het UNI-pakket bestaat uit hardware (GPS-bol) om de GNSS-signalen te ontvangen, een correctiesignaal om nauwkeurig in te meten en software om de punten te controleren, op te slaan en te integreren in de eigen software/BIM-omgeving. Dit zorgt voor real-time datakoppeling zodat data im- en export niet meer nodig zijn. Met de UNI kunnen uitvoerders, opzichters en andere medewerkers in het veld de metingen zelf doen. Ze hoeven het apparaat alleen maar steeds op de goede plek te houden, de gegevens op te slaan en ze door te sturen. Heel eenvoudig omdat ze werken met hun eigen, dus bekende, softwarepakketten.
En voor de landmeters zijn er eveneens voordelen. Hun specialistische kennis blijft altijd noodzakelijk voor het meten in moeilijke omstandigheden en bij extreem hoge nauwkeurigheid.

Sneller kabels leggen

Bijvoorbeeld bij het aanleggen van een glasvezelnetwerk wordt vaak Cocon-software van Speer IT gebruikt. “Het inmeten van zo’n netwerk is doorgaans een omslachtig proces, maar dankzij de koppeling van de UNI met Cocon kunnen de veldmedewerkers precies zien waar ze zijn, de straat meteen op de juiste plaats openleggen waarna de aangelegde de kabels gelijk ingemeten kunnen worden. Een bedrijf kan zo kabels sneller, dus goedkoper dan de concurrent, aanleggen daarbij gebruikmakend van de meest innovatieve software. Dit geeft ook nog eens extra punten bij aanbestedingen!”, aldus van der Heijden.

Leuk, maar hoe beheer je het?

Door het aanbieden van integratieservices en de UNI Cloud helpt marXact elk bedrijf snel op weg. Met de innovatieve UNI-Cloud API-koppeling, kan het met élk softwaresysteem samenwerken, je hoeft marXact alleen maar bij je softwareleverancier te introduceren en de koppeling wordt op poten gezet. Daarnaast zijn de UNI’s makkelijk vanuit kantoor te beheren en te corrigeren mocht er iets fout gaan. Buiten hoeft de veldmedewerker het apparaat/tablet alleen maar aan te zetten, pasje ervoor te houden en hij kan aan de slag.

marXact
www.marxact.com