Natuurlijke vijanden tegen eikenprocessierups

Artikel delen

In de strijd tegen de eikenprocessierups gaan meer gemeenten gebruikmaken van natuurlijke methoden. Het wegzuigen van de rupsen gaat juist minder toegepast worden. Tientallen gemeenten gaan daarnaast hun bomenbestand omvormen, zodat ze minder eiken krijgen. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS onder gemeenten.

Afgelopen zomer was de overlast van de eikenprocessierups drie keer zo groot als in de jaren daarvoor. Deskundigen vinden dat het beter is om de rupsen te bestrijden door hun natuurlijke vijanden te helpen. Dat idee krijgt meer en meer navolging. Vogels, insecten en vleermuizen eten bijvoorbeeld de eitjes, larven, rupsen en vlinders graag op. Bermen met meer wilde bloemen trekken meer insecten, die zich ook op de eikenprocessierups kunnen storten. En met het ophangen van broedkastjes worden meer koolmezen gelokt. Zij voeren de rupsen in het broedseizoen aan hun jongen.

Amersfoort is één van de gemeenten die nu kiezen voor een meer natuurlijke aanpak. De gemeente gaf afgelopen jaar 275.000 euro uit aan de bestrijding, voornamelijk aan het wegzuigen van de rupsen. Inmiddels is op vier plaatsen een proef gestart met natuurlijke bestrijdingsmethoden, zoals het planten van duizenden bollen: van narcissen, tulpen en krokussen, tot de blauwe druif en sneeuwklokjes. De proef gaat drie jaar duren. Sint Michielsgestel reageerde op een initiatief van bewoners en stimuleert het ophangen van nestkastjes door vijf euro per stuk bij te dragen. Amsterdam gaat massaal mezenkastjes ophangen in het Amsterdamse Bos. Zaltbommel voorziet de gerenoveerde Stadswallen van broedkastjes voor koolmezen.

Er zijn ook gemeenten die meer inzetten op het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen of inzetten op het omvormen van het bomenbestand. Inmiddels heeft het Verenigd Koninkrijk, in de strijd tegen de eikenprocessierups, noodmaatregelen getroffen. Per 14 december is het niet meer mogelijk om eiken vanuit Nederland naar het VK en Ierland te verhandelen.