Eerste twee klimaatbomen in hartje Riga

Artikel delen

Hoewel er veel bomen staan in Riga (Letland), is er ook een gevaar voor de naderende toekomst van het bomenbestand. Bomen vervangen in Riga wordt namelijk bijna onmogelijk gemaakt door regelgeving. Daar waar al decennialang bomen hebben gestaan en aan vervanging toe zijn, geldt de volgende richtlijn: bomen planten binnen een afstand van anderhalve meter tot kabels en leidingen is niet toegestaan. Zelfs niet als deze kabels pas veel later zijn aangelegd dan de boom oud is. Treebuilders kwam met de oplossing.

In de jaren zestig zijn de straten van Letse steden ontworpen voor voornamelijk wegtransport, waarbij voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer zijn overgeslagen. Omdat er in al die jaren niets veranderd is, kiezen steeds meer mensen ervoor om korte afstanden per privé-auto af te leggen. Vrijwilligersorganisatie Pilsēta cilvēkiem (City for People) zet zich daarom in om deze straten opnieuw in te richten zodat ze veilig, comfortabel en plezierig zijn voor voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer. Belangrijk onderdeel daarvan is een gezonde groene infrastructuur. Pilsēta cilvēkiem is opgericht in 2016 met als doel: het implementeren van een veilig en gezond stedelijk milieu in Riga en andere Letse steden.

TreeParker is ontworpen voor de stedelijke omgeving en al haar ondergrondse infrastructuren.

Eerste twee klimaatbomen

In een samenwerking met de stad heeft Pilsēta cilvēkiem de uitdaging aangenomen om het stadsbestuur te laten zien dat nieuwe bomen planten in een compacte groeiplaats tussen alle ondergrondse utilitieten zonder problemen mogelijk is. Landschapsarchitectenbureau ALPS is verantwoordelijk voor het ontwerp en heeft ervaring met het inrichten van boomgroeiplaatsen. Boomadvies- en -verzorgingsbedrijf LABIE KOKI en aannemer Alejas projekti zijn verantwoordelijk voor de aanleg.

Kabels en leidingen grootse probleem?

Het zijn niet enkel de richtlijnen binnen Riga die het planten van bomen onmogelijk maken. Voornamelijk de praktische bezwaren die opgeworpen worden door allerlei instanties vormen een probleem. Samen met de kennis binnen TreeBuilders zijn deze bezwaren ontkracht. Zo ontving Pilsēta cilvēkiem alsnog het akkoord om twee nieuwe bomen in het hartje van Riga te planten en wel tussen een jungle van diverse kabels en leidingen.
Mãris Jonovs, woordvoerder van Pilsēta cilvēkiem, geeft aan dat het nog aardig wat voeten in aarde heeft gehad voordat de bomen daadwerkelijk in de grond mochten. Diverse bedrijven en departementen van de gemeente moesten overtuigd worden dat een integrale aanpak de enige manier is om bomen te behouden in de stad. Het enthousiasme van de vele vrijwillig participerende bedrijven en instellingen zoals LABIE KOKI, ALPS, Alejas projekti, Zilber, Baumschule Lorenz von Ehren, Brikers, Mežpils Alus en Latvijas Ainavu arhitektu asociācija heeft bijgedragen aan de versnelling van het proces. Maar de eer gaat uit naar de mensen binnen Pilsēta cilvēkiem, die iedereen met de neuzen dezelfde richting op hebben gekregen. Het is gelukt door de juiste mensen gezamenlijk te laten inzien dat we met zijn allen een zelfde doel nastreven: een leefbare stad voor iedereen.

Samen met de verschillende betrokken partijen wordt de boom verwelkomd in de binnenstad van Riga.

Planten van klimaatbomen

Stad Riga heeft zijn eerste twee klimaatbomen in hartje stad geplant, voorzien van het TreeParker boombunkersysteem. Alhoewel al op eerdere projecten boombunkers zijn ingebouwd in Riga, is dit het eerste project in eigendom van de stad. De overige projecten met boombunkers zijn geïnstalleerd door projectontwikkelaars; zij zien de meerwaarde van grote gezonde bomen nabij hun eigendommen. Niet enkel voor het klimaat maar ook voor de opbrengsten van deze grote bomen ten aanzien van toegevoegde bezitswaarde en het sneller aantrekken van huurders.
Na maanden van voorbereiding zijn met de steun van een groot team aan sponsoren, twee bomen geplant van zeven meter hoog in het stadscentrum. Ondanks tegenstand vanuit de geldende richtlijnen heeft de vrijwilligersorganisatie het voor elkaar gekregen een sleutelrol te spelen in een duurzamere stedelijke toekomst van de stad Riga. Onder grote belangstelling van het stadsbestuur, projectontwikkelaars en belangstellende bewoners zijn de bomen geplant.
In totaal heeft het Pilsēta cilvēkiem maar liefst twee jaar gekost om toestemming te krijgen om op eigen kosten twee nieuwe bomen in het centrum van Riga te planten. Ondanks de ingewikkelde plantlocatie is het met dank aan de TreeParker boombunkers toch gelukt om de stad haar bomen terug te geven. Het stadsbestuur en aanwezigen hebben nu met eigen ogen gezien en zijn overtuigd dat de ondergrondse groeiplaatscondities de basis zijn voor een gezonde toekomst van onze stadsbomen. Ook burgemeester Oleg Burov was aanwezig bij het planten van de bomen en heeft zelfs beloofd om meer geld beschikbaar te stellen voor het planten van toekomstige stadsbomen.