Erkenningsregeling voor kwaliteit oppervlakbehandeling

Artikel delen

Een uniforme aanpak in oppervlakbehandeling in het wegenonderhoud: gedegen advies, gecertificeerde materialen en vakkundige uitvoering. Dat is wat de Erkenningsregeling Oppervlakbehandeling, die in 2020 van start is gegaan, garandeert. Deze regeling is geïnitieerd door gespecialiseerde aannemers binnen Bouwend Nederland en staat open voor zowel leden als niet-leden.

De Erkenningsregeling bevordert een goede applicatie van oppervlakbehandeling door vakmensen. Erkenning is zowel voor opdrachtgevers als -nemers een belangrijk hulpmiddel voor een effectief kwaliteitsbeleid. Een gecertificeerd bedrijf voor oppervlakbehandeling staat garant voor kwaliteit door aan te tonen dat:

  • Haar processen op orde zijn.
  • Haar personeel vakbekwaam is in het adviseren en aanbrengen van oppervlakbehandelingen.
  • Het benodigde materieel en het te gebruiken materiaal voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen.
  • Ze garantie levert voor een periode van 5 jaar.

Langere levensduur met oppervlakbehandeling

Een oppervlakbehandeling bestaat uit een laag bindmiddel en een laag steenslag als toepassing op asfaltverhardingen. De behandeling is uitermate geschikt voor wegen in het buitengebied of fietspaden. Een goede oppervlakbehandeling door een erkend bedrijf zorgt er tegen een aantrekkelijke kostprijs voor dat deze wegen hun kwaliteit behouden en ze slijtvast én stroef blijven. De levensduur wordt met 5-7 jaar verlengd. Als gevolg hiervan wordt de CO2-uitstoot drastisch beperkt. Ingrijpende wegwerkzaamheden met bijbehorende overlast zijn door de korte uitvoeringsduur niet langer van toepassing. Wegen kunnen na het aanbrengen bovendien snel weer gebruikt worden.

Samen voor oplossingen

Er geldt een nauwe samenwerking van de initiatiefnemers binnen Bouwend Nederland voor het optimaliseren van oppervlakbehandeling. Daarmee komen deze partijen tot goede, snelle en kwalitatieve oplossingen voor opdrachtgevers, gemeentes en burgers. Omdat de lijnen kort zijn, is de betrokkenheid groot. Met de Erkenningsregeling wordt een goede applicatie, advies en vakkundige werkwijze van oppervlakbehandeling samen voor de Nederlandse wegen gegarandeerd.

Informatie

De Erkenningsregeling wordt beheerd en onderhouden door stichting Infra Kwaliteit. Zij voeren tevens de auditering van bedrijven uit. Zij beheren diverse beoordelingsrichtlijnen (BRL) voor de specialistische wegenbouw. De BRL-en vormen de basis voor het certificeren van bedrijven en producten in deze sector en verhogen daarmee de kwaliteit.

Wilt u meer weten over deze Erkenningsregeling? Op de website www.oppervlakbehandeling.nl leest u hier meer over.