Levellerbak is klaar voor total station besturing

Artikel delen

Egaliseren van grondwerk moet zo strak mogelijk zijn. Laserapparatuur helpt daar natuurlijk al jaren bij, maar dat kost niet alleen veel tijd, het is ook nog eens bewerkelijk. Bovendien: om het echt heel precies en foutloos te krijgen vereist het nogal wat vakwerk. Daarom is het levelen met een 3D total station op de HARCON Leveller als Graderbesturing ideaal voor strak grondwerk. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Dirk Hardeman van Hardeman Machines, die deze HARCON-levellerbakken met 3D total station levert, vertelt daar meer over.

Bij het egaliseren van grondwerk wordt eerst het total station opgezet, een driepoot waarvan het vizier op twee ingemeten punten wordt ingesteld. Het station berekent aan de hand van deze twee coördinaten zijn eigen positie. Op de HARCON leveller zit een Trimble-telescoopmast met prisma-ontvanger. Deze wordt boven de cabine uitgeschoven. Op de HARCON Leveller bevindt een radio-ontvanger, die zorgt voor de verbinding tussen het total station en de boordcomputer. Die boordcomputer zorgt voor een volledig automatische aansturing van de hydrauliek voor de juiste hoogte en verkanting van de HARCON leveller. Daardoor trekt de HARCON levellerbak het te egaliseren werk mooi strak. Met de serie levellerbakken die HARCON levert (variërend van LB 1400 tot LB 3000 Levellerbak) is zowel vooruit als achteruit volledig automatisch te levelleren. Voordeel van HARCON Levellerbakken is dat ze laag in gewicht zijn en van hoogwaardig staal geproduceerd.

Harcon levert voor dit werk speciaal voor het bedrijf ontwikkelde besturingssystemen aan, zoals 3D Trimble Total Station besturing, MOBA Machine Control Uitbreidbaar tot 3D technologie en DTECH Machine Control met keuze uit Trimble, Topcon, en MOBA Machine ontvangers. Hardeman zegt. “Het is al wel mogelijk met gps-signaal te egaliseren, maar het is nog lang niet precies genoeg. Maar die systemen worden wel steeds preciezer, dus ik verwacht dat dit snel mogelijk wordt.”

Hardeman Machines BV
www.harcon.nl