Engcon levert draaikantelstukken voor ’s werelds grootste spingraafmachine ‘Big Foot’

Artikel delen

Met een gewicht van 17 ton en een oersterke motor met 255 pk behoort de Euromach R145 tot ’s werelds grootste spingraafmachines. Om hem nog efficiënter te maken wordt de machinenu uitgerust met een Engcon draaikantelstuk.

– De Euromach R145 kan hierdoor alle denkbare bewegingen verrichten vanaf dezelfde plek en tijdens een klim op steile hellingen

“Het is geweldig dat we draaikantelstukken kunnen leveren voor ’s werelds grootste spingraafmachine”, zegt Peter Högberg, Sales Manager bij Engcon International.

Het Italiaanse bedrijf Euromach produceert spingraafmachines in de gewichtsklasse van 1,5 tot en met 17 ton. Deze zijn speciaal ontwikkeld om te kunnen klimmen in sterk hellend terrein, waar gewone wiel- en rupsgravers niet kunnen komen.

De samenwerking met Euromach is tot stand gekomen via Engcon’s Italiaanse wederverkoper Spektra SpA:

“Samen met Spektra‘s Head of SalesAntonio Stucci hebben we een EC219 draaikantelstuk gespecificeerd dat perfect bij deze machine past”, vervolgt Peter Högberg.

Een sterke klimmer met een reeks handige functies

De Euromach R145 (ook wel Big Foot genoemd) heeft vier hydraulische met wielen uitgeruste “poten” die onafhankelijk van elkaar kunnen worden ingetrokken en uitgeschoven, zowel in lengte- als in zijwaartse richting. Dit geeft een werkbreedte van 2430 tot 4740 mm en een lengte van 5900 tot 6700 mm. De Big Foot is dus een sterke klimmer, die ondanks zijn gewicht op plaatsen kan ingezetwaar maar weinig andere voertuigen kunnen komen.

Als de machine niet op de wielen stil kan blijven staan, kunnen extra klauwen worden uitgevouwen, waardoor de Big Foot zich op hellingen kan vastzetten. Op moeilijk bereikbare plaatsen, bijvoorbeeld diep in een ravijn, is het vaak lastigde machine nog verder te positioneren. Dan komt het draaikantelstuk van Engcon goed van pas. Deze werkt namelijk als een verlengd polsgewricht voorde graafmachine waardoor de Big Foot gemakkelijktot de gewenste positie draaien en kantelen.

“Dit is was exact de wens van Euromach; met ons draaikantelstuk kan de machinist alle denkbare bewerkingen vanaf dezelfde positie uitvoeren. Zo wordt, zodat ’s werelds grootste spingraafmachine nog efficiënter en flexibeler”, aldus Peter Högberg.