Roterende bloembak of bank als aanrijdbeveiliging

Artikel delen

Sfeervolle pleinen en winkelstraten verdienen een aanrijdbeveiliging met congruente uitstraling. De innovatieve RoBlock van Van Dijk Maasland maakt dit mogelijk. De RoBlock is een draaibare aanrijdbeveiliging, in de vorm van een betonnen bloembak, bank of kunstwerk van minimaal 3 ton kg, dat wegdraait zodra het te beveiligen object of straat toegankelijk moet zijn.

blokken op de weg

De RoBlock stelt de stedenbouwkundige of architect in staat de gewenste aanrijdbeveiliging in zowel vorm als kleur af te stemmen op de rest van het ontwerp van de buitenruimte. Op deze manier ontstaat er een bank, bloembak of kunstwerk, dat precíes past binnen het gewenste straatbeeld.

Onder de grond bevindt zich de betonnen fundering, waarin de draaischijf en elektromotor is verwerkt. De bediening van het systeem gaat vrij eenvoudig via kentekenherkenning, een app of via een afstandsbediening. Een belangrijk en innovatief element van de RoBlock is de radar. Deze signaleert wanneer iets of iemand zich binnen de draaicirkel bevindt. Is dit het geval, dan stopt de RoBlock direct met draaien.
Volgens innovatie-expert P. van Dijk “vervult de RoBlock met zijn komst een belangrijke maatschappelijke behoefte aan een fraaie oplossing voor het beveiligen van personen en gebouwen tegen aanrijden of doorrijden.” De RoBlock is niet Van Dijk Maaslands eerste innovatie. Recentelijk is Van Dijk Maasland nog geselecteerd als innovatiepartner van gemeente Amsterdam voor het duurzaam vernieuwen van de kademuren (Van Dijk Maasland is deelnemer van het consortium Kade 2.020).Van Dijk heeft inmiddels de octrooiprocedure van de RoBlock in werking gesteld en heeft met dit prototype deelgenomen aan de InfraTech Innovatieprijs 2021

Van Dijk Maasland B.V.
www.vandijkmaasland.nl