Grijpers voor het grijpen

Artikel delen

Begin oktober heeft DemTech bv uit Zoeterwoude na 16 jaar de destijds nieuw geleverde NPK Sorteergrijper D-800 omgeruild bij de firma Blijleven. Hiervoor is de nieuwe NPK Sorteergrijper DG-9 geleverd, die voor dezelfde kraanklasse geschikt is: kranen van 5 tot 9 ton.

De vernieuwde bovenmodule zorgt voor lagere onderhoudskosten en kortere stilstand bij onderhoud. Een rotator is een doorvoer en een draaimotor in één. Een ijzersterkte combinatie, maar zodra 1 van de 2 faalt zal de hele kop gedemonteerd moeten worden. In de nieuwe bovenmoodule zijn deze 2 componenten afzonderlijk bereikbaar, wat tijd en kosten bespaart tijdens onderhoud.

Daarnaast is het concept van de schalen aangepast. Er is bij de kleinere grijpers gekozen om met geperforeerde platen te werken. Het voordeel hiervan is dat er geen materiaal meer tussen de spijlen blijft zitten, zoals dat voornamelijk te zien is in groenvoorzieningen of huisvuilsortering. Bij de grotere grijper heeft NPK nu de keuze aan de klanten gelaten, zowel de spijlen als de geperforeerde en de volledig gesloten schalen zijn optioneel.

NPK voorziet in grijper voor een 1000 kg kraan tot een 60 tonner. Ook hier is het concept van de grijper een aantal jaren geleden op de schop gegaan. Vollere pennen en bussen maken de grijper stabieler dan ooit met minder slijtage op deze cruciale delen. Ook deze genoemde pennen worden geborgd met een eindkap met 2 imbussen, in plaats van locking-nuts met schroefdraad.

DemTech
www.DemTech.eu