Eerste compacte wiellader van Bobcat

Artikel delen

Met de voltooiing van het eerste model van de nieuwe compacte wiellader van Bobcat – de L85 – is de nieuwe productielijn in de Bobcat-fabriek op de Dobris-campus in Tsjechië volledig operationeel. De compacte wielladers (CWL) werden tijdens het Bobcat ‘Next is Now’-evenement in 2020 al aangekondigd, maar nu heeft Bobcat alle details en kenmerken van de L85 bekendgemaakt.

wiellader

De eerste machine wordt bij het Bobcat Institute op de campus ingezet, waar zij zal worden gebruikt om Bobcat-dealers en -klanten op te leiden. Door de wielladers aan het portfolio toe te voegen, heeft Bobcat naar eigen zeggen nu het grootste assortiment laders ter wereld van alle fabrikanten. Om aan de vraag te kunnen voldoen, is een extra vierde productielijn gebouwd in de fabriek in Tsjechië. De capaciteit van de nieuwe productielijn is ongeveer 1.000 machines per jaar. De totale nieuwe investering bedroeg meer dan een miljoen euro.
De nieuwe L85 kan onder andere worden gebruikt in de bouw, groenvoorziening, verhuur, industrie, afval- en recyclingsector en landbouw. Hij is ook ideaal voor wegwerkzaamheden zoals sneeuwruimen en onderhoud.

wiellader in sneeuw

Multifunctionele machine

Er zijn al meerdere Bobcat-aanbouwdelen voor laders goedgekeurd voor het gebruik op de L85. De huidige portfolio aanbouwdelen omvat onder andere bakken, graafbakken voor licht materiaal, combi-bakken, palletvorken, keerbezems en sneeuwfrezen, waardoor de L85 veelzijdig kan worden ingezet.
De L85 is standaard uitgerust met het Power Quick-Tach-systeem dat compatibel is met veelgebruikte standaardkoppelingen. Om geavanceerde hoogdebiet aanbouwdelen zoals sneeuwblazers en keerbezems te gebruiken, kan de L85 worden uitgerust met een hoogdebietoptie, die een hydraulisch debiet van 100 l/min levert.
Een ander kenmerk is de geavanceerde bediening voor aanbouwdelen (Advanced Attachment Control). Met dit systeem kan de bestuurder met één druk op de knop overschakelen op een alternatief bedieningspatroon voor de machine. Dat maakt een onafhankelijke regeling van onder andere het motortoerental (en de maximale hulpstroom) en de rijsnelheid van de machine mogelijk. Dankzij de 7-polige stekker kan de bestuurder zelfs de meest ingewikkelde aanbouwdelen intuïtief en effectief bedienen.

wiellader in productie

Gebruiksgemak

De motor wordt meestal gestart met de standaardsleutel, maar om de motor overdag snel te starten en te stoppen, kan de bestuurder ook gebruik maken van soft-touch knoppen die handig op de rechterconsole zijn geplaatst. De machine is ook uitgerust met een automatische parkeerrem (Automatic Parking Brake) en een hellingsassistentiefunctie (Slope Assist).
De bedieningselementen op de joystick zijn zo geplaatst dat deze gemakkelijk en comfortabel te bedienen zijn, zelfs tijdens lange diensten. De richtingsschakelaar [Voorwaarts-Neutraal-Achteruit] bevindt zich aan de voorzijde van de joystick en kan met de wijsvinger worden bediend. De bedieningselementen voor differentieelvergrendeling, turtle- of rabbit-modus, giekzweefstand en hulpstroombediening bevinden zich allemaal binnen handbereik van de bestuurder op de bovenkant van de joystick.
De jogshuttle wordt niet alleen gebruikt om de instelling van de L85 op het 5-inch LED-touchscreen te beheren, te navigeren en te bevestigen, maar ook om snel over te schakelen naar het beeld van de achteruitkijkcamera. Alle schermen voor belangrijke informatie en instellingen van de machine worden beheerd via de jogshuttle.

Ontworpen voor de bestuurder

Stoel en handbediening zijn eenvoudig aan te passen aan de houding van de bestuurder. De positie van de joystick, die aan de stoel is gemonteerd, is horizontaal verstelbaar. De stuurkolom is verstelbaar in twee richtingen – horizontaal en verticaal. De cabine heeft een overdruk en is volledig afgesloten, zodat aan de strengste FOPS II-veiligheidsvoorschriften wordt voldaan.
Er zijn twee volledig glazen deuren aan weerszijden van de cabine, waardoor het zicht van de bestuurder aan beide zijden uitstekend is. Ook het verdere ontwerp en de achteruitkijkcamera zorgen voor een goed zicht vanuit de cabine. Mede dankzij de kleine draaicirkel kunnen zelfs minder ervaren bestuurders goed met de nieuwe Bobcat-machine werken en manoeuvreren.
De L85 is tot slot standaard uitgerust met een verwarmingssysteem. Een volledig verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsysteem (HVAC) is beschikbaar als fabrieksoptie. Het HVAC-systeem zorgt niet alleen het hele jaar door voor de beste werkomstandigheden, maar helpt ook bij het ontdooien en verminderen van de vochtigheid in de cabine bij koud weer.

Klik hier om de productvideo van de L85 te bekijken.
www. bobcat.com/eu/nl/ of www.intertechno.nl