Wereldprimeur: elektrische 20-tons wiellader

Artikel delen

KWS, onderdeel van VolkerWessels, introduceert een nieuwe speler op de duurzame bouwplaats. De Volvo L120H Electric Conversion is een volledig emissievrije 20-tons wiellader, die wordt ingezet voor groot grondverzet. KWS heeft met de ingebruikname van de elektrische wiellader een wereldprimeur en zet hiermee de volgende stap op weg naar emissievrij werken in 2030.

Elektrische 20-tons wiellader

De Volvo L120H Electric Conversion is een elektrische variant van de bekende L120H wiellader. Deze wiellader is tot stand gekomen in samenwerking met CEES (Construction Equipment Electric Systems), een dochteronderneming van het Zweedse Volvo CE. De elektrische wiellader speelt in op de groeiende vraag naar duurzame bouwmachines.

De L120H Electric Conversion wordt aangedreven door een 240 kWh accu, die zorgt voor een looptijd van ongeveer vijf uur in de meeste middelzware toepassingen. De machine kan in slechts 1,5 tot 2 uur van 0-100% worden opgeladen. Met het inzetten van de Volvo L120H Electric Conversion bespaart KWS zo’n 37.500 kg CO2 per jaar.

Max Moerke, operationeel directeur KWS: “Het toevoegen van de elektrische wiellader aan ons uitgebreide emissievrije materieelpakket, laat zien dat we een voorbeeldfunctie vervullen binnen onze sector. KWS wacht niet af maar neemt een actieve rol in het behalen van de klimaatdoelstellingen.”

Elektrische 20-tons wiellader

Emissievrij in 2030

Met de introductie van deze elektrische wiellader, zetten KWS en moederconcern VolkerWessels een grote volgende stap richting de gezamenlijke ambitie; emissievrij in 2030. Waar KWS eerder onder andere de eerste elektrische knijperwagen, een volledig elektrische asfaltset én een emissievrije grader in gebruik nam, is de elektrische wiellader een logisch vervolg hierop. Begin 2024 voegt KWS hier nog twee elektrische graafmachines van Hitachi en Hyundai aan toe. Deze innovaties passen perfect in de weg naar de duurzame bouwplaats van morgen.