Duurzame perronwanden voor grootste ProRail-stationscontract

Artikel delen

Bosch Beton werkt samen met Dura Vermeer Infra Regionale Projecten aan het project ‘Perrons op Norm’ van ProRail. Hiervoor levert Bosch Beton de keerwanden. Doel van dit project is onder andere om perrons in Nederland aan te passen aan gelijke perronhoogte, zodat mindervalide reizigers zelfstandig met de trein kunnen reizen. Onlangs ging het project van start bij station Hollandsche Rading.

trein perron

perronSpeciaal voor project ‘Perrons op Norm’ (PON) optimaliseerde de keerwandenproducent de perronwand en stelde een nieuw duurzaam betonmengsel samen. Bosch Beton produceert de wanden in de innovatieve state-of-the-art fabriek in Barneveld. Geheel volgens de nieuwste productspecificatie van ProRail zijn de elementen KIWA-gecertificeerd. De wanden hebben een lengte van twee meter, wat een efficiënter materialengebruik betekent en een besparing in transport.

MKI waarde

ProRail stimuleerde in de aanbesteding om zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzaam beton. Bosch Beton beschikt als eerste keerwandleverancier in Nederland over een geverifieerde Levenscyclusanalyse (LCA) op haar keerwanden. Hiervoor liet zij als duurzame leverancier de MKI-waarde (Milieu Kosten Indicator) berekenen door extern gecertificeerde instanties.
Project ‘Perrons op Norm’ is het grootste stationscontract van ProRail. Bijna alle perrons die aan vervanging toe zijn (ongeveer zeventig), vallen onder één raamcontract. Met deze nieuwe aanpak kan het project zo efficiënt mogelijk worden uitgevoerd en blijft de hinder voor reizigers tot een minimum beperkt.
Bosch Beton heeft duurzaamheid en innovatie hoog op de agenda staan en werkt toe naar een 100% circulaire productie van hun keerwanden in de toekomst.

Bosch Beton
www.boschbeton.nl