Betonpaden met richtingloze antislipstructuur op Zernike Campus

Artikel delen

De Zernike Campus in Groningen, de grootste studentencampus van het Noorden, wordt volledig heringericht. Het belangrijkste doel: fietsers en voetgangers scheiden van het gemotoriseerde verkeer. De betonplaten met richtingloze antislipstructuur van Zwaagstra Beton spelen hierin een cruciale rol.

voetpad

“De nieuwe voetpaden moeten superstrak ogen en voetgangersvriendelijk zijn,” vertelt Jeroen Zuidema, assistent-uitvoerder bij aannemer Koninklijke Oosterhof Holman, die het hele project op de Groninger campus beheert. “Daarom is er gekozen voor betonplaten van 2 bij 1,5 meter met richtingloze antislipstructuur van Zwaagstra Beton. Zelfs als het regent worden deze platen niet glad. Hijsogen hebben ze niet. Daardoor kan er geen zand in de gaten komen en krijgt onkruid geen kans.”

Hier en daar zijn in het eerste deel van het voetpad nog lege plekken te zien. Zuidema: “Er lopen waterleidingen onder het pad door en op sommige plekken staan brandkranen. Voor die delen van het pad levert Zwaagstra ons de mallen en ze geven aan welk type beton ze gebruiken. Op die manier kunnen we straks zelf de aangepaste platen storten en zien ze er uiteindelijk net zo uit als de rest van het voetpad, inclusief dezelfde antislipstructuur.”

Groener en veiliger

Het nieuwe voetpad maakt deel uit van een groot herinrichtingsproject. Zuidema: “De campus wordt groener en veiliger. De huidige rijbaan wordt drie meter omgelegd en er komt een dubbele laan met bomen langs. Aan de noord- en zuidkant komen voetpaden te liggen met betonplaten van Zwaagstra Beton, in totaal zo’n achthonderd meter. De keuze voor Zwaagstra Beton was een eenvoudige: we hadden al goede ervaringen met ze en hun prijs-kwaliteitverhouding is altijd goed.”

Zwaagstra Beton
www.zwaagstrabeton.nl