Veranderde bouwwijze vraagt om nieuwe betonscharen

Artikel delen

DemTech BV is al 40 jaar betrokken als familiebedrijf bij de producten van NPK.
Vooraan staan met innovatie doet het Japanse bedrijf al sinds het allereerste begin (1957) en tot op de dag van vandaag blijft men het meest innovatieve bedrijf ter wereld in de sloop en recycling. Men blijft zich richten op veranderende bouwconstructies. De gehele bouw word zwaarder en geavanceerd wereldwijd.

 

In Japan heeft men te maken met aardbevingen en overstromingen waar de bouw steeds meer op berekend wordt. Buiten de betonkwaliteiten die zwaarder worden, is er ook een toename aan veel zwaarder bewapend beton. Hier zien we niet alleen de toename aan gewapend beton, maar worden er ook staalconstructies in het beton verwerkt. En dat maakt de sloop nog complexer.

Veel staal komt een betonschaar vaak niet te goede; de krachten die op de messen komen zijn extreem. In vergelijking bij de knipkracht op de tip zullen de krachten op het mes een factor 3 hebben. Te veel en te dik ijzer zal overmatige slijtage geven aan de pennen, bussen en het frame.
Voor deze veranderingen heeft NPK de SRC-schaar ontwikkeld, oftewel Super Reinforced Concrete. Lange messen, volledig gefreesde armen en een uniek concept om het wijken van de armen tegen te gaan. Vanaf medio 2021 zullen de eerste scharen van de SRC-lijn over komen naar Europa. Diverse demo’s zijn inmiddels gepland.

Demtech
www.demtech.eu