Nieuwe dekplaten op oude Suurhoffbrug

Artikel delen

Deze zomer zijn er nieuwe dekplaten geplaatst op de oude Suurhoffbrug. Mede vanwege de bijzondere bevestigingsmethode met epoxy (lijm) moesten de omstandigheden perfect zijn. Er werd gewerkt in een speciale tent, het verkeer ging enkele dagen van de brug en tot de laatste seconde werden alle materialen grondig gereinigd. Dit meldt Rijkswaterstaat.

dekplaten

De dekplaten werden grondig schoongemaakt voor bevestiging zodat de epoxy optimaal hecht. Foto: © Paul van Baardwijk.

Eerder deze zomer zijn al diverse schades aan de Suurhoffbrug gerepareerd en stukken staal vervangen. Bij het basculedeel, dat de afgelopen decennia het meest had geleden onder het verkeer, is een nieuwe methode gebruikt die speciaal voor de Suurhoffbrug is ontwikkeld: nieuwe dekplaten zijn op de bestaande dekplaten bevestigd met epoxy (lijm) en bouten. Deze innovatie is ontwikkeld en getest in samenwerking met ingenieursbureaus, aannemer Stipt, TNO en de TU Delft.

Stof- en trillingsvrij

In de zomer stond een speciale tent op de brug die alleen toegankelijk was voor een kernploeg van de aannemer en Rijkswaterstaat, om het klimaat in de tent zo min mogelijk te verstoren. Bij het boren in de platen en bij andere werkzaamheden kwam uiteraard wel stof vrij, dat steeds zo snel mogelijk werd verwijderd met grote stofzuigers. Op vrijdagavond werd het verkeer van de brug gehaald zodat de epoxy in trillingsvrije omstandigheden via speciale buisjes kon worden aangebracht en kon uitharden. Op maandagochtend was de operatie afgerond en ging de brug weer open voor verkeer.

Tot eind september 2021 wordt het laatste deel van de brug gerepareerd, waarna de rijstroken op de definitieve plek worden gelegd en de tijdelijke verbinding gereed is. In de weken erna worden nog kleine afrondende werkzaamheden uitgevoerd.

De epoxy (lijm) werd via speciale buisjes geïnjecteerd tussen de dekplaten. Foto: © Paul van Baardwijk.

In de zomer stond een speciale tent op de Suurhoffbrug om de epoxy (lijm) in de juiste omstandigheden te kunnen aanbrengen. Foto: © Eyecatcher de filmmakers.

Toegangspoort tot de Maasvlakte

De A15 Suurhoffbrug is de toegangspoort tot de Maasvlakte. Net als veel andere bruggen is de Suurhoffbrug er slecht aan toe omdat er veel meer en veel zwaarder verkeer rijdt dan waarvoor de brug ooit is gebouwd. Eerder dit jaar hebben we een nieuwe brug geplaatst naast de oude brug om de lasten van het verkeer te verdelen. Ook wordt de oude brug op dit moment gerenoveerd. Zo blijft deze tijdelijke verbinding veilig te gebruiken totdat er in de toekomst (omstreeks 2030) een nieuwe oeververbinding ligt.