Designers ontwerpen Stad van de toekomst

Artikel delen

De huidige inrichting van de openbare ruimte sluit niet aan bij het potentieel en de behoeftes van de maatschappij. Daarom dagen Sweco en Dutch Design Foundation designers uit om de ‘Ontmoetingsruimte van de toekomst’ te ontwerpen: De Stad die het buitenleven en de verbinding tussen mensen volop aanmoedigt. Uit 27 inzenders zijn drie ontwerpstudio’s geselecteerd die dit gaan doen: Studio 1:1, Rombout Frieling Lab en Olifantenpad CS. Zij presenteren hun ontwerp tijdens Dutch Design Week (16 t/m 24 oktober 2021). In 2022 werken de designers, ingenieurs en ontwerpers van Sweco – samen met een toekomstige opdrachtgever – één van de ontwerpen verder uit. Meerdere serieuze partijen hebben interesse om de concepten daadwerkelijk te integreren in de stad. 

Nieuwe invalshoeken om bestaande patronen te doorbreken

De huidige inrichting van de stad sluit niet meer aan op de wensen van gebruikers en gemeentes. Dat constateert Sweco, Europa’s grootste architecten- en ingenieursbureau, op basis van de toenemende vraag van opdrachtgevers naar herinrichting en onderzoek onder bewoners. De mens en sociale behoeften zijn vaak ondergeschikt. Terwijl zij een sleutel vormen tot harmonie, veiligheid en interactie. De basis voor een gezonde en veilige stad. Ook spelen hedendaagse uitdagingen als het klimaat en schaarste van energie, water, ruimte en materialen een rol.

Om tot toekomstbestendige oplossingen te komen is een nieuwe manier van denken en bouwen nodig. Daadwerkelijke vernieuwing vereist nieuwe invalshoeken om traditionele patronen te doorbreken. We hebben mensen nodig die van nature buiten lijntjes, hokjes en vastomlijnde ideeën denken. Om vanuit creativiteit en ruimdenkendheid de technische mogelijkheden zo ver mogelijk op te rekken. Mensen die de potentie zien om de openbare ruimte te benutten als ontmoetingsplek om te praten, te wandelen en te sporten. Een plek die bijdraagt aan de sociale- en lichamelijke gezondheid van mensen. Dit is de directe aanleiding voor deze challenge.

21 oktober: bekendmaking winnend ontwerp op Dutch Design Week

De eerste conceptpresentaties zijn veelbelovend: designers zien de potentie van de stad (en dat wat er al is) als middel om verbinding en welzijn te faciliteren. De stad is het canvas om dit op te realiseren. De ingrediënten zijn echter beduidend anders dan stoeptegels, bankjes en lantaarnpalen. Bijgaand een samenvatting op basis van de eerste presentatie aan het selectiecomité. Die bestaat uit Bouke Bruins (Boyscout Designer), Bas Dubois (Managing Director Benelux Volvo Bus Corporation), Anja Boserup (Creatief Directeur landschap en stedenbouw Sweco Architects), Maarten Janssen (Directeur Projecten Amvest) & Kirsten Hannema (Journalist & Architectuurcriticus). Zij maken op donderdag 21 oktober op Dutch Design Week bekend welk ontwerp wordt doorontwikkeld.

Bron artikel