Dubbelfunctie voor goten: waterafvoer en geleiderail in één

Artikel delen

Maar liefst 148 treinstellen kunnen tegelijkertijd geparkeerd, onderhouden en schoongemaakt worden op de opstelperrons van ProRail in Lelystad. VolkerRail werkte de afgelopen jaren aan de uitbreiding van dit emplacement. Op elk van de nu negen serviceperrons ligt honderden meters aan verholen goten van Zwaagstra Beton, die naast het afvoeren van water nóg een belangrijke functie hebben.

“De goten worden ook ingezet als geleiderail voor de verrijdbare trappen van de schoonmaakploegen van ProRail”, vertelt Peter Rijckaert, werkvoorbereider baan en spoor bij VolkerRail. “Opstelperrons zijn een stuk lager dan de perrons op een gewoon treinstation. Je hebt een flinke opstap nodig om in een trein te komen. Daar zijn deze rollende trappen voor bedacht. Een schoonmaker kan de trap precies voor de deuropening van een geparkeerde trein zetten, waarna hij eenvoudig kan instappen.”

Om die functie te realiseren konden niet standaard verholen goten ingezet worden. Rijckaert: “Om van de goot een geleiderail te maken, moet de sleuf vier centimeter breed zijn. Bij de standaardgoten is die opening een halve centimeter te smal. Speciaal voor dit project heeft Zwaagstra Beton daarom de specificaties van het product aangepast.”

“Op bepaalde plekken buigen de sporen en perrons licht”, gaat Rijckaert verder. “Om die bogen te kunnen leggen hadden we naast de gebruikelijke goten van twee meter ook kortere nodig. Zwaagstra Beton heeft ons daarom goten van één meter geleverd, waardoor het werk aanzienlijk makkelijker werd. In totaal ligt er op het hele emplacement nu vier kilometer aan verholen goten.”

Zwaagstra Beton
www.zwaagstrabeton.nl