Verhuursector helpt energietransitie in de bouw 

Artikel delen

Hoewel de leveranciers al veel elektrisch gereedschap en machines op de markt brengen, is de bouwplaats nog verre van duurzaam. Dat vinden 1.2.3. Machineverhuur en zusterbedrijf Inter-Techno, importeur van Bobcat. Op 19 en 20 oktober 2021 organiseerden ze samen de zogenaamde 1.2.3. Greendays in Dronten. Hier werd het complete verhuurprogramma Stage V materieel, hybride en volledig elektrisch aangedreven graafmachines, shovels en handgereedschap onder de aandacht gebracht.

De E35z van BAM.

“De vraag naar elektrisch gereedschap en elektrische machines neemt snel toe”, vertelde Bertus Boer, algemeen directeur van Inter-Techno. “De tijd dat elektrisch materieel vooral nog een marketingtool was, ligt nu wel achter ons. Bouwbedrijven vragen nu om elektrisch materieel, omdat op steeds meer bouwplaatsen eisen worden gesteld met betrekking tot emissies en geluidsniveau.”

Volgens Bertus Boer kan de verhuursector een belangrijke rol spelen bij de energietransitie en de CO2-reductie in de bouw. “Huren is per definitie duurzamer, omdat de benuttingsgraad van het materieel veel hoger is. Bouwbedrijven kunnen voor elke opdracht het juiste gereedschap en de juiste machines inzetten, zonder onnodig energieverlies. Ook is huur van elektrisch materieel aantrekkelijker, omdat men het niet hoeft te kopen. Elektrisch materieel is in aanschaf nog steeds aanzienlijk duurder dan traditionele machines.”

De Bobcat E19e.

Groen denken levert geld op

“Bouwbedrijven moeten zich realiseren, dat groen denken ook gewoon geld kan opleveren”, vult Jeroen Perin, directeur van 1.2.3 Machineverhuur aan. “Om een voorbeeld te geven: op de meeste bouwplaatsen wordt nog steeds een generator aangeschaft die berekend is op de hoogste piek. Maar die zie je vooral in de ochtend als de verwarming in de bouwkeet wordt aangezet. Dan draait daar de hele dag een dieselgenerator van 120 KvA, terwijl je de rest van de dag aan 15 KvA genoeg hebt. Nog los van de enorme verspilling van brandstof (soms zelfs tienduizenden liters per generator per jaar!) is dat ook nog eens slecht voor de generator zelf. Het neerzetten van een kleine, stille generator en een batterypack voor opvang van de pieken kan dan een prima oplossing zijn.”

Energiezuinige apparatuur

1.2.3 Machineverhuur liet op de Greendays generatoren en batterypacks met zonnepanelen en windwokkels zien, die soms al 45 procent van de benodigde energie zelf kunnen opwekken, zonder dat de generator aanstaat. Door op afstand te laten meekijken kan het verhuurbedrijf exact inzicht geven in het energieverbruik en de -kosten en de klant adviseren over de inzet van energiezuinige apparatuur.

Behalve een lijn nieuwe Doosan- en Trime-generatoren waren er op de Greendays ook elektrische graafmachines van Bobcat te zien. Niet alleen de E10e, die in serieproductie wordt gemaakt, maar ook de door Inter-Techno zelf ontwikkelde elektrische uitvoeringen van E19 en de E35z, die allebei een volledige werkdag op één batterijlading kunnen werken. Dat is volgens Boer voor de verhuur een absolute must.”

Generator met zonnepanelen en windwokkels.

123Machineverhuur
www.123machineverhuur.nl