‘Kwaliteit voorop, ook als opzichter het niet ziet’

Artikel delen

“Als ik zie dat een steen te kort geknipt is, laat ik die er uit halen. Ook als de opzichter er nog niets van gezegd heeft.” Dat zegt directeur Peter van Bragt van Graaumans Aannemingsbedrijf over de kwaliteit die het bedrijf wil leveren. “Als een werk van 35 jaar geleden er nu nog goed uitziet, geeft me dat een goed gevoel.”

Tekst: SEB

Chassédek in Breda: goed voor maar liefst één miljoen keitjes.

Peter van Bragt zit al 42 jaar in het vak en is sinds 2007 eigenaar van Graaumans Aannemingsbedijf uit Bavel. Kwaliteit staat hoog in het vaandel: “We krijgen veel werk via meervoudige onderhandse aanbesteding. Gemeenten in de regio nodigen ons steeds opnieuw uit. Dat bewijst wel dat je het goed doet: goed in samenwerking, in uitvoering en in kwaliteit. Anders zouden ze je niet opnieuw vragen. Het zegt veel meer dan de klanttevredenheidsformulieren die we in het kader van ISO-certificering moeten toesturen. Opdrachtgevers krijgen er daar zo veel van dat ze vaak geen zin hebben om die in te vullen.”

Het lidmaatschap en de audits van de SEB helpen ook bij de handhaving van kwaliteit: “Maar de audit van twee werken per jaar is veel te weinig. Als je die al niet goed kunt doen, heb je geen recht van bestaan. Kwaliteit heeft het hele jaar door aandacht nodig.”

Gelegenheid om te sparren

“De audits zie ik trouwens ook als mooie gelegenheden om eens te sparren over het werk. Zo hadden we eens een voetpad met een nogal rare vorm, door bestaande gebouwen en dergelijke. De auditor vond dat niet mooi gelegd. Maar hoe het beter had gekund wist hij ook niet. Een ander voorbeeld is slechte kwaliteit van materialen. Denk aan grote maatverschillen in bestratingsmaterialen, die door de opdrachtgever zelf worden geleverd. Dan krijg je grote voegen. Maar goed werk begint wel met een goed product.”

Communicatie

Van Bragt realiseerde zich daarbij al snel dat kwaliteit leveren belangrijk is, maar dat je het verschil juist in de ‘randzaken’ kunt maken. Vooral communicatie met omwonenden en belanghebbenden is belangrijk. “Alle bedrijven leveren bestrating en wij doen het ook niet voor de helft van de prijs of twee keer zo snel. Dan kun je je juist onderscheiden in de manier waarop je met de omgeving omgaat, of dat nu omwonenden zijn of transportbedrijven of andere belanghebbenden. En dat begint met te luisteren naar de mensen.”

Graaumans Aannemingsbedrijf doet dat al vele jaren. “Inmiddels doet iedereen dat en is het gemeengoed geworden. Opdrachtgevers vragen dat ook steeds meer, maar wij hebben het zelf altijd al belangrijk gevonden. We willen het werk graag uitvoeren met zo min mogelijk overlast voor de omgeving. Sommigen willen helemaal geen overlast, maar je moet het werk wel kunnen maken.”

Machinaal straten

Graaumans Aannemingsbedrijf verzorgt het hele palet van bestrating, van natuursteen tot gebakken materiaal en tegels van 1 x 1 meter. “De variatie wordt steeds groter. De rechttoe rechtaan polderweg van grote lengte komt bijna niet meer voor. Er zijn drempels, slingers, een andere steen vanwege het beeld en noem maar op. Ontwerpers worden steeds creatiever.”

Het werk wordt onder de hamer maar ook machinaal uitgevoerd: “Dat is uiteraard ook een vereiste vanwege Arbo. We hebben een knikmops met klem en huren eventueel extra machines in. Maar het is wel dubbel. Want het is zeker lichter voor degene die op de machine zit, maar het is hard werken voor degene die er bij staat. Die moet tijdig de gaten tussen de vlakken vullen en die werkt zich een slag in de rondte. Veel stratenmakers kiezen zelf ook liever voor handwerk.”

Arbeidsvriendelijk werken met legklem.

Project Markiezenhof in Bergen op Zoom. Het binnenplein van dit stadskasteel is voorzien van verschillende bestratingen in verschillende verbanden.

Bijzondere projecten

In de loop der jaren voerde het bedrijf ook diverse zeer bijzondere projecten uit. Waaronder het leggen van één miljoen keitjes in het Chassédek in Breda. Maar uniek was het project Markiezenhof in Bergen op Zoom. Het binnenplein van dit stadskasteel is voorzien van verschillende bestratingen in verschillende verbanden. Met het oog op toegenomen belasting mocht Graaumans Aannemingsbedrijf het hele plein voorzien van een puinfundering en vervolgens de bestrating weer precies zo terugleggen als voorheen.

Van Bragt is er nog steeds trots op dat het bedrijf deze werken mocht uitvoeren. Maar dat geldt eigenlijk voor elk werk. Hij wil er ook na vele jaren nog met een goed gevoel langs of overheen kunnen rijden: “Ik wil niet hoeven omrijden, omdat ik een bepaald werk niet wil zien.”