Zo gemakkelijk kan emissieloos straatmaken zijn

Artikel delen

Nu opdrachtgevers zoals gemeenten steeds vaker eisen dat er zo emissieloos mogelijk wordt gewerkt, komt de StraatMaat Ecolegger als geroepen. Deze zelfrijdende legmachine heeft niet alleen een volledig elektrische aandrijving, maar ook zonnepanelen en een accupakket voor de eigen energievoorziening. Dat maakt een volledig off-grid gebruik mogelijk.

Emissieloos een wegverharding aanbrengen. Dat klinkt als een grote uitdaging, maar die milieuvriendelijke werkwijze komt heel wat dichterbij met de StraatMaat Ecolegger. Bovendien is het met deze ARBO-vriendelijke legmachine voor de straatmaker ook niet meer nodig om op de knieën of gebukt stenen te leggen. De volledig elektrische aandrijving zorgt bovendien voor rust, werkt zeer nauwkeurig en er is geen gebrek aan trekkracht. Henk Bouwman van Bouwman Techniek uit Staphorst is de bedenker van de Straatmaat Ecolegger, die we mogen zien als de emissieloze opvolger van de succesvolle Pleinenlegger. Had die nog een brandstofmotor aan boord, bij de Straatmaat Ecolegger heeft Henk die helemaal weggelaten en vervangen door een elektrische aandrijving met een of twee zonnepanelen en een lithium-ion accupakket als stroombron.

Efficiënt met energie omgaan

We vroegen Henk: “Waarom elektrisch en geen verbrandingsmotor?” Zijn antwoord is veelzeggend: “Een groot voordeel van een elektrische aandrijving is het minimale verbruik tijdens het stand-by staan. Een verbrandingsmotor heeft een rendement van zo’n 30 procent bij een benzinemotor, tot 40 procent bij een dieselmotor. Nog lastiger is het verbruik tijdens de momenten dat er geen verplaatsing of andere energiebehoefte nodig is. Dan is er nog wel degelijk een milieubelasting; brandstofverbruik, emissie van uitlaatgassen en lawaai. Dat alles valt weg bij de uitstootloze en stil werkende rupsaandrijving die we bij de Straatmaat Ecolegger gebruiken. Dat is zowel prettig voor de straatmakers zelf als voor de vaak stedelijke omgeving waarin wordt gewerkt.”

Kracht uit de zon halen

Wat direct opvalt wanneer we naar de Ecolegger kijken zijn de zonnepanelen. We vragen ons af of die wel voldoende voeding leveren voor het dagelijkse werk? Henk is daar duidelijk over: “Door een juiste combinatie van componenten en een uitgekiend besturingssysteem vraagt de StraatMaat Ecolegger weinig energie waardoor we kunnen volstaan met een relatief klein accusysteem. Slechts twee zonnepanelen staan garant voor constante inzet van de machine op één werk. Temeer doordat het laadsysteem ook werkt als de machine uitstaat. Energie uit daglicht, ook buiten werktijden zoals in het weekend, wordt zo optimaal benut om te volstaan met kleine laadstromen, wat het rendement en de levensduur ten goede komt.”

Laden via het stopcontact is ook gewoon mogelijk en aangezien er is gekozen voor een accupakket dat bestaat uit drie handzame delen van 11 kg, behoort zelfs – voor extreme situaties – een accuwisselsysteem tot de mogelijkheden.

Rupsonderstel zonder insporing

Henk noemt het in eigen huis ontworpen en geproduceerd rupsonderstel grensverleggend. Door de ultra lage bouw en de ideale positie ten opzichte van het zwaartepunt is de verdeling van de bodemdruk optimaal. Samen met het lage profiel van de rubbertracks is insporing daardoor bij een normaal tot goed verdichte zandbaan verleden tijd. Sporenwissers zijn dus overbodig, wat het inbedrijfstellen vereenvoudigt.

Standaard is de StraatMaat Ecolegger af fabriek voorzien van een vast frame met losse kopschotten voor een werkbreedte tot 400 cm. Er worden twee losse modules van één meter breed meegeleverd om de werkbreedte te vergroten tot zes meter. Als optie zijn er modules van een halve meter breed, voor een tussenmaat van 5 meter.

Bovenin: de Straatmaat Ecolegger is zelfvoorzienend door de beide zonnepanelen. Links onder: overdag licht opvangen, in de schemering lampen laten schijnen, zo werk je de korte dagen probleemloos door. Rechtsonder: de Ecolegger van achteren gezien, er is plek voor zeker twee man. Inzet: het bedieningspaneel waarop ook de resterende accutijd is af te lezen.

Flink belastingvoordeel Vamil/MIA

Henk is blij dat de overheid financiële steun verleent voor investeringen in machines met een lage CO2 footprint. Want door de uitstekende prestaties valt zijn StraatMaat Ecolegger in de hoogste categorie, zodat er via belastingvoordeel tot maar liefst 28 % van het aanschafbedrag teruggehaald kan worden. Henk: “Samen met een brutoprijs die beduidend lager is dan de oudere dieselversie, en de mogelijkheid om meer punten te scoren op de CO2-Prestatieladder, komt de StraatMaat Ecolegger hierdoor voor veel bedrijven al snel binnen handbereik!” Hij helpt daarbij graag in het wijzen van de juiste weg.

Nog meer sterke punten

Naast de milieutechnische en aanbestedingsvoordelen van de Straatmaat Ecolegger zijn er nog enkele sterke punten te noemen van deze interessant nieuweling:

  • Via een app op de smartphone is overal en altijd de laadtoestand van het accupakket te volgen.
  • Zelfs in een donkere winterweek leveren de zonnepanelen voldoende energie om een stratenmakersploeg bij te houden.
  • Beplating in de gewenste (bedrijfs)kleuren.
  • Afsluitbaar opbergvak voor handgereedschap.
  • Made in Holland.
  • Uitstekende componenten en materialen toegepast.
  • Thermisch verzinkt frame voor een fris uiterlijk, ook na vele jaren. Door de galvanische werking geen roestplekken bij schadeplekken door de straatstenen.
  • Verwaarloosbare onderhoudskosten.

Straatmaat Ecolegger
www.straatmaat.nl