Cross-over Bouwmensen en VHG in start nascholingstraject

Artikel delen

Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) en Bouwmensen, de opleider voor de bouw- en infrasector, hebben donderdag 16 december in Amersfoort een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Hiermee verstevigen ze de basis voor een uitgebreider scholingsaanbod van bouwkundige vaardigheden voor de hoveniers- en groenvoorzieningssector. Timo Jansen, voorzitter van Bouwmensen: “Je moet in deze tijd over je eigen schutting kijken.”

Timo Jansen (voorzitter Bouwmensen) en Jeroen Zijlmans (beleidsadviseur arbeidsmarkt en onderwijs VHG) tekenen de overeenkomst die bouwtechnische bijscholing van hoveniers in het hele land mogelijk maakt.

Beide organisaties concluderen dat marktontwikkelingen leiden tot een verbreding van de opleidingsvraag. Vanuit het actieve VHG-platform Jonge Ondernemers kwam de concrete roep om gerichte bouw- en elektro- en installatietechnische nascholing. De succesvolle cursus Elektrotechniek voor Hoveniers gaf de doorslag voor verdere samenwerking.

Verdieping vakmanschap

Deze overeenkomst vormt de basis voor een landelijk nascholingstraject bouwkundige vaardigheden, speciaal voor hoveniers. Jeroen Zijlmans, beleidsadviseur arbeidsmarkt en onderwijs van VHG: “Je ziet steeds meer dat tuinen als verlengstuk van de woning worden beschouwd. Naast beplanting zijn ook andere onderdelen belangrijk geworden. Denk aan jacuzzi’s, buitenkeukens en overkapte terrassen. Dit vraagt om verdieping van het vakmanschap van de hoveniers. Nascholing biedt ze de bijbehorende materialenkennis, verwerkingstechnieken en achtergrondinformatie.”

Landelijke spreiding

VHG kiest voor de samenwerking met Bouwmensen vanwege haar kwaliteit als bouwtechnisch opleider en haar landelijke dekking via de regionale opleidingsbedrijven, aldus Jeroen Zijlmans. Timo Jansen, voorzitter van Bouwmensen: “Onze sectoren zijn aanpalend en groeien naar elkaar toe. Daarom slaan we met deze cross-over graag de handen ineen om te zorgen dat wat er wordt gebouwd ook góéd wordt gebouwd. Met een overkoepelende organisatie kun je beter zakendoen.” De samenwerkingsovereenkomst maakt het mogelijk om opleidingen te volgen op meer dan 30 uitvoeringslocaties van Bouwmensen. Timo Jansen: “Onze locaties voldoen aan de eisen die vakmensen stellen aan nascholing. Vooral de landelijke spreiding verlaagt de drempel voor deelnemers.”

Pilot driedaagse cursus

Als start van de samenwerking hebben beide organisaties met regionale hoveniersbedrijven een eerste driedaagse cursus Bouwtechniek voor Hoveniers ontwikkeld. Deze begint in januari 2022 op twee locaties. Medio april 2022 wordt de pilot geëvalueerd en bij goede ervaringen in de elektronische leeromgeving van Bouwmensen ondergebracht. Ondertussen ontwikkelen de partijen andere nascholingen op basis van vragen uit de VHG-bedrijven. De samenwerking tussen VHG en Bouwmensen wordt aangegaan voor een periode van twee jaar (kalenderjaar 2022 en 2023), met het voornemen om deze na een positieve evaluatie te verlengen.

Over Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG)

Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners behartigt de belangen van de ondernemers in het groen. Bij VHG zijn in totaal 1.100 bedrijven aangesloten. Zij zijn actief in aanleg, renovatie en onderhoud van particuliere en bedrijfstuinen, openbaar groen, dak- en gevelbegroening, interieurbeplanting en boomspecialistisch onderhoud.
VHG wil namens de branche de gesprekspartner zijn die maatschappelijke en economische meerwaarde van groen onder de aandacht brengt bij politiek, institutionele partijen en burgers. De branche streeft maatschappelijk verantwoord ondernemen na en levert met haar diensten een bijdrage aan de kwaliteit van de leefomgeving en de gezondheid van mensen. VHG legt vanuit dat oogpunt ‘de groene verbindingen’ naar mens en maatschappij.

Over Bouwmensen

Bouwmensen is een coöperatieve vereniging van bouw- en infraopleidingsbedrijven. De vereniging verzorgt en toetst de praktijkopleiding van mbo student-werknemers. Dit gebeurt op meer dan 30 locaties door heel Nederland. Bouwmensen werkt nauw samen met regionale opleidingscentra (roc’s) door het hele land.