Huren is eerste stap naar emissieloos werken

Artikel delen

Medio oktober hielden 1.2.3. Machineverhuur, Inter-Techno en Gencom in Dronten de Greendays. In twee dagen tijd kregen klanten informatie over de inzet van elektrisch en hybride materieel. Belangrijkste tip was daarbij: ‘Door te huren zet u een eerste stap naar een duurzamer milieu.’ En, zo voegen we daar aan toe: dan kunt u sneller voldoen aan de duurzaamheidseisen van menig (gemeentelijke) opdrachtgever.

Tekst: Pieter de Mos

Tijdens de beide Greendays in Dronten gaven 1.2.3. Machineverhuur, Inter-Techno en Gencom antwoord op de toenemende vraag van hun klanten naar duurzaam materieel. Dat zijn machines waarmee kan worden voldaan aan de eis van steeds meer opdrachtgevers om emissieloos te gaan werken.

Met de druk van aanbestedingseisen op de schouders vragen steeds meer klanten om emissieloos materieel voor hun activiteiten. Dat merkte ook 1.2.3. Machineverhuur. De vraag naar ZE-machines – ZE staat voor Zero Emission – was dan ook de belangrijkste reden voor het landelijk actieve verhuurbedrijf om flink te gaan investeren in allerlei duurzame machines. Dan gaat het niet alleen om elektrisch en hybride bouwmaterieel, maar ook om de nu al zuiniger en schoner Stage-V machines. Adjunct-directeur Jeroen Perin van 1.2.3. Machineverhuur licht dat graag toe: “Van generatoren tot hoogwerkers en handgereedschappen tot bouwmachines: de innovatie draait overuren. Alle pijlen zijn er op gericht om duurzamer te kunnen werken. We hebben inmiddels een breed assortiment aan volledig elektrisch aangedreven graafmachines, shovels, accu-handgereedschap en batterypacks. Daarnaast beschikken wij over diverse hybride generatoren, die eventueel met windwokkels of zonnepanelen leverbaar zijn.”

Huren is een slimme start

Vanuit het motto ‘samen bouwen wij aan een duurzame toekomst’ laat de machineverhuurder graag aan zijn vaste – en hopelijk ook nieuwe – klanten zien, wat er vandaag de dag mogelijk is. Door 1.2.3. Machineverhuur werd in samenwerking met zusteronderneming Inter-Techno (bekende Bobcat-dealer/importeur) en Gencom (specialist in portable power) twee dagen lang op praktische wijze getoond en verteld, hoe kleine en grote bedrijven nu al op eenvoudige wijze kunnen profiteren van de overstap naar machines die minder of geen uitstoot hebben op de werkplek.

Omdat de meeste machines met minder of geen uitstoot nog behoorlijk aan de prijs zijn in aanschaf en daarnaast ook nog eens onbekend in gebruik, vergemakkelijkt huren de eerste kennismaking. Jeroen: “Op die manier kunnen aannemers in de bouw- en gww-sector op snelle en betaalbare wijze voldoen aan de vraag van een groeiend aantal (lagere) overheden en andere opdrachtgevers.”

De noodzaak is groot

Als directeur van Inter-Techno weet Bertus Boer hoe groot de noodzaak van omschakeling naar ZE-machines is: “Er wordt elke dag nog zoveel brandstof verstookt, dat geloof je gewoon niet.” Bij de elektrische graafmachines worden al flinke stappen voorwaarts gezet, bij portable power zijn die gaande en van alternatieven zoals waterstof, schonere diesel (HVO en dergelijke) weten we nog niet zeker hoe belangrijk ze in de (nabije) toekomst gaan worden. Gelukkig valt tegenwoordig goed te monitoren in hoeverre elektrisch aangedreven machines hun beloftes waarmaken als gaat om bijvoorbeeld batterijduur, vermogen, prestaties en natuurlijk de mate waarin ze schadelijke uitstoot echt reduceren.

1.2.3. Machineverhuur
www.123machineverhuur.nl