Slimme energiebron onder straatniveau

Artikel delen

Markten en evenementen in binnenstedelijke gebieden hebben elektriciteit nodig. Daartoe wordt vaak gebruik gemaakt van bovengrondse kasten, waarin meerdere voedingspunten zijn aangebracht. Omdat deze kasten in de openbare ruimte vaak een sta-in-de-weg vormen, worden ze steeds vaker ondergronds geplaatst. Uitvinder van deze ondergrondse kasten is PUTkast, dat dit jaar 25 jaar bestaat. Inmiddels is het bedrijf een full service aanbieder, die gemeenten het complete beheer van deze steeds slimmere stroomvoorzieningen uit handen kan nemen.

Tekst: ing. Frank de Groot

Voorbeeld van een PUTkast, model Markt. Dit model beschikt over twee compartimenten: in het gebruikers compartiment zijn de contactdozen ondergebracht waardoor men zelfstandig de stekkers makkelijk kan in of uit pluggen. De verdeelinrichting en de voeding zijn ondergebracht in het beheerdersdeel.

De merknaam is al bijna een soortnaam geworden: PUTkast staat voor veel gemeenten synoniem met ondergrondse voedingspunten in de openbare ruimte. Directeur en uitvinder Marco Ekelmans vertelt met plezier nog een keer de ontstaansgeschiedenis: “Ik werkte in de jaren negentig bij een ingenieursbureau als projectleider. De gemeente Amsterdam worstelde al enige tijd met alle bovengrondse kasten voor de beroemde Albert Cuypmarkt, die zes dagen in de week is geopend en tegenwoordig met 260 kramen naar zeggen de grootste dagmarkt van Europa is. Ik zat toen in een adviesgroep met marktkooplui, waarbij er eentje opmerkte: kun je die contactdozen niet in de trottoirband onderbrengen? Dat bracht bij mij een eurekamoment teweeg.”

Van idee naar PUTkast

Marco nam contact op met een producent: kunnen we die trottoirband niet gebruiken voor voedingspunten met een deksel erop? Een Amsterdamse wethouder was na een korte uitleg door Marco direct enthousiast. Wat heb je nodig? Uiteindelijk hebben we een proefput gemaakt. Maar ja, hoe test je die op de dagelijkse omstandigheden? We hebben toen een stoep nagemaakt en een kast geplaatst. Aan vrachtwagenchauffeurs vroegen we om er overheen te rijden. Ook de veegmachine van de gemeente lieten we regelmatig even langskomen en de brandweer vroeger we hier te komen oefenen. De kast doorstond alle testen glansrijk en vervolgens hebben we in 1997 56 kasten geplaatst. We noemden ze toen al putkasten, omdat ze naast de putten in de goot waren aangebracht.”

Omdat een tv-serie in die tijd wekelijks het leven op de Albert Cuyp markt verfilmde, kwamen ook de nieuwe putkasten vol in het nieuws. “Toen was er geen houden meer aan. Eind 1997 hebben we die kasten onder de naam PUTkast ondergebracht in een aparte afdeling binnen het ingenieursbureau. Pas in 2008 is deze toch wel vreemde eend in de bijt, verzelfstandigd.”

De drukke Albert Cuyp markt in Amsterdam is volledig voorzien van PUTkasten.

Volledig beheer

De meeste eigenaren van de PUTkasten zijn gemeenten. “Veel gemeenten worstelen momenteel met onderbezetting en het wegvloeien van ervaren medewerkers. Ook moet er steeds kritischer naar de kosten worden gekeken. Vandaar dat wij gemeenten volledig willen ontzorgen op het gebied van het technisch beheer en managen van de energiekosten”, zegt Marco.

Wat betekent dat in de praktijk? “Een gemeente kan de kasten kopen of via een soort leaseconstructie aanschaffen. Vervolgens kan de eigenaar via een online portal de status van alle kasten zien. Na het klikken op een kast krijgt de beheerder alle informatie, zoals type kast, aantal aansluitingen, aansluitwaarden, onderhoudsstatus, leeftijd, tekeningen, inspectie- en werkbonnen, enzovoort. Betreft het een SLIMME kast die verbonden is aan internet, dan kan de status real-time worden gezien. Daarnaast beschikt men over de interactieve plattegrond die in één opslag heel veel inzicht en informatie beidt. Ook is het mogelijk om kasten op afstand te sluiten of te openen of op bepaalde tijden vrij te geven, om bijvoorbeeld stroomdiefstal te voorkomen. Maar dat beheer kunnen wij ook uitvoeren voor een gemeente. Onze monteur heeft alle info beschikbaar op zijn tablet bij zijn inspectieronden. Vervolgens is de werkbon digitaal beschikbaar en ook de facturering. Dit neemt gemeenten veel werk uit handen.”

Amsterdam investeert in PUTkasten

De gemeente Amsterdam – de eerste afnemer van de PUTkasten – heeft recent aan het bedrijf een opdracht gegund om de komende twee tot vier jaar alle ruim 500 ondergrondse kasten volledig te beheren. “Dat betekent dat we alle kasten inspecteren en kijken of er aanpassingen of vervanging nodig zijn. Wat dat betreft loopt Amsterdam wel voorop in Nederland. Een belangrijke eis was wel dat er een portal moest zijn voor het beheer van alle kasten. Dat portal hebben wij al ontwikkeld, dus dat was ook een winstpunt.

Leercurve

Doordat PUTkast techniek inmiddels circa 2.000 kasten in de Benelux beheert, beschikt het bedrijf ook over enorm veel praktijkervaring: “Wij krijgen natuurlijk veel feedback van onze servicemonteurs. De kasten worden zo continu verbeterd. Dit levert meer kwaliteit en duurzaamheid op.”

Waar ligt tot slot de uitdaging voor de toekomst? “Verdere automatisering is een belangrijk doel. We kunnen steeds meer met beheer op afstand en we kunnen kasten ook geschikt maken voor een snelle doormeting van alle aansluitpunten. De meetwaarden worden dan automatisch gegenereerd en opgeslagen. Daarnaast kan er automatisch gemonitord worden op diverse indicatoren, waarmee potentiële risico’s versneld worden gemeld. Dit scheelt enorm in de faalkosten”

Marco besluit: “Daarnaast worstelen we momenteel met de explosief stijgende materiaalprijzen. Onze kasten worden gemaakt van RVS, maar de materiaalprijzen zijn afgelopen jaar met circa 80 procent gestegen! Daardoor moeten we toch in gesprek met onze klanten, maar die hebben ook niet even een extra geldpot staan. Soms worden projecten daardoor zelfs afgeblazen. Onze uitdaging is nu om de productie goedkoper te maken, door meer modulair te produceren. Noem het maar de legolisering van de PUTkasten.”

Boven- en ondergrondse modellen

PUTkast

Deze ondergrondse kast is leverbaar in diverse modellen, zoals ‘Contactdoos’ (Eén of meerdere ondergrondse elektrische contactdozen), ‘Evenement’ (Evenementenstroom) en ‘Markt’ (Speciaal voor (waren)markten, met een scheiding tussen beheer en gebruik). Bijzondere uitvoeringen zijn er ook: ‘kWh-Meter’ (Elektrische voeding met kWh-meter van netwerkbedrijf), ‘Regeltechniek’ (Montagekast voor besturingen, regeltechniek en/of verdeelinrichtingen), ‘Verlichting’ (Beveiligingen voor openbare verlichting), ‘Waterkraan’ (Ondergrondse Water tapkranen) en ‘Watertap’ (Ondergrondse watertappunten).

STRAATkast

Bovengrondse meterkasten in RVS of kunststof. Ook verkrijgbaar als Energiezuil met drie compartimenten (energiebedrijf, beheer en gebruik met contactdozen), watermeterput en gasmeterkast.

SLIMME kast

Met de SLIMME kast is het beheer voor onder meer evenementen, markten en ambulante handel  eenvoudig op afstand uit te voeren.

PUTkast
www.putkast.nl