In de Spotlight

Artikel delen

Regenwater verzamelleiding: de oplossing voor een klimaatrobuuste binnenstad

Om openbare ruimten aantrekkelijk houden is renovatie van het binnenstedelijk gebied van groot belang. De vergrote visuele aantrekkingskracht moet namelijk voor meer omzet bij de winkeliers zorgen. Maar: renovaties zijn kostbaar én een verstorende factor voor winkeliers en bezoekers. Daarnaast worden gemeenten via de uitkomst van de stresstest geconfronteerd met het klimaat en de bijbehorende maatregelen. Om tot toekomstbestendige en duurzame oplossingen te komen is het van belang om, samen met de markt, na te denken over de invulling en uitvoering van een project. In dit artikel lees je hoe ACO dit in Veenendaal heeft aangepakt.

Winkelcentrum op de schop

Regenwater verzamelleiding: de oplossing voor een klimaatrobuuste binnenstad

Wijkwinkelcentrum de Ellekoot, gelegen naast station Veenendaal West, is al decennia een begrip in Veenendaal. Maar: de sfeer en beleving voldeden helaas niet meer aan de huidige maatstaven. Om een aantrekkelijk, toekomstbestendig en goed functionerend winkelcentrum voor Veenendaal-West te garanderen, kreeg de Ellekoot een flinke make-over. Hierbij stond het duurzaam afwateren van de openbare ruimte hoog op de agenda.

De uitdaging

In een bestaande situatie moet je rekening houden met een tal van uitdagingen, zoals: kabels en leidingen die al in de grond zitten, grondwaterstanden, afkoppelmogelijkheden en smalle straten. Daarmee is er weinig ruimte voor werkzaamheden met zwaar materieel. Met het bouwteam in Veenendaal is daarom gekozen voor een gecombineerd systeem bestaande uit een lijngoot en verzamelleiding – de ACO Qmax. Dit is een systeem waarbij aan het oppervlak slechts een smalle sleuf- of roostergoot zichtbaar is en het kunststof gootlichaam direct de verzamelleiding is. Doordat de Qmax in diverse afmetingen te verkrijgen is kunnen grote strenglengtes, zónder extra afvoerputten, gerealiseerd worden.

Qmax: regenwater verzamelleiding snel en slim geïnstalleerd

Omdat het Qmax systeem hoog aan het oppervlak wordt ingebouwd, wordt er weinig grond geroerd en is er zelfs geen bronbemaling nodig. Daarnaast is het een groot voordeel dat regenwater van de bestrating en de gevelwaterafvoer via één systeem wordt opgevangen en hoog wordt afgevoerd. De gevelafwatering wordt door middel van zij-aansluitingen rechtstreeks op de ACO Qmax aangesloten. Dit lichtgewicht systeem, met grote capaciteit, kan met lage investering in tijd en geld worden ingebouwd.

Functie en identiteit

Het goed functioneren van afwatering in de openbare ruimte is van cruciaal belang. Maar behalve functie bieden afwateringssystemen ook de mogelijkheid om door de unieke uitstraling bij te dragen aan de identiteit van de omgeving. Zo zijn diverse sleuf- en roosterkeuzes mogelijk in RVS, verzinkt staal, gietijzer of CorTen. Veenendaal heeft gekozen voor een gietijzeren rooster en inspectieluik welke mooi passen bij de bestrating. De smalle goot benadrukt de lengtewerking en het luik is voorzien van het logo van winkelcentrum De Ellekoot.

Regenwater verzamelleiding

Alle partijen enthousiast

Alle betrokken partijen zijn zo enthousiast over de oplossing dat ze ieder, in een eigen individueel project, de Qmax weer meegenomen hebben in hun ontwerp.

ACO
www.aco.nl