Grasonderhoud na een hete zomer?

Artikel delen

De zomer loopt op zijn einde. Door de hittegolven en de lange droge periode heeft de grasmat te lijden gehad. Wat kan je doen om je gras te herstellen en voor te bereiden op de aankomende winter?

Foto bron: E. van Rhee

De dichte gazons hebben vaak een oppervlakkige laag vilt, hierdoor is de kans op schimmels groter. Een viltlaag laat ook minder goed water door en kan de grond zelfs waterafstotend maken bij een langere droge periode. Daarnaast laat het voedingsstoffen niet goed door, zodat deze niet goed worden opgenomen door de diepere graswortels. Dit geeft ongewenste grassen een betere kans. Kortom: nu verticuteren en het gazon beluchten zorgt ervoor dat de viltlaag wordt doorgesneden en/of verwijderd.

Na het onderhoud zoals verticuteren is het goed om door te zaaien met een uitgekiend mengsel. Het verticuteren zorgt ervoor dat het gazon vaak wat opener wordt. Met doorzaaien zorgt u dat dit snel weer dichtgroeit. Het grote voordeel van doorzaaien is dat er weer nieuwe betere rassen gebruikt kunnen worden en uw gazon dus elk jaar verbetert.

Het gebruik van een goede najaarsbemester geeft het gras wat extra stevigheid en weerstand tegen de winterperiode. Gebruik in deze periode meststoffen met wat minder stikstof (N) en wat meer kali (K). De kali zorgt er voor dat de grasplant wat kan “afharden” voor de winterperiode. Veel stikfstof nu geeft veel bladgroei en dus veel slap blad. Dit blijft langer nat en is veel gevoeliger voor insleep van ziektes en schimmels.

DSV Zaden
www.dsv-zaden.nl/sectoren/recreatie/mengsels/gazon