PE-mantelbuizen inzetbaar bij energietransitie

Artikel delen

De energietransitie zorgt voor meer behoefte aan stroomkabels in de ondergrond. Ook is vaak een verzwaring van het netwerk nodig. Denk aan aansluiting van zonnepanelen en windmolens, maar ook het transport van waterstofgas. Daarnaast is er een toename van datakabels. Al die kabels vragen ondergronds om een goede bescherming. PE-mantelbuizen zijn mede door hun sterkte een geschikte optie. GWW Totaal ging kijken bij de productlocatie van Netafim Netherlands in Rucphen.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Netafim

PE-mantelbuizenEr komen steeds meer kwetsbare kabels in de ondergrond te liggen. Daar staat tegenover dat uit cijfers van het Agentschap Telecom blijkt dat er in 2021 nog geen trendbreuk was in de graafschadecijfers. Anders gezegd: graafschade aan kabels en leidingen blijft een belangrijk aandachtspunt bij grondwerkzaamheden. Een slagvaste mantelbuis die kwetsbare kabels beschermd is daarom van groot belang. Stroomuitval en uitval van dataverkeer kan tegenwoordig in veel gevolgschade resulteren doordat onder meer bedrijven stil komen te liggen of het enkele uren of dagen zonder datacommunicatie moeten doen.

Netafim Netherlands produceert onder andere PE (mantel)buizen, met een grote sterkte. “Het materiaal is enorm slagvast, chemische bestendig, heel sterk en het vergaat bijna niet. Zo’n leiding ligt een leven lang in de grond”, aldus Peter van Steen, CEO Netafim Netherlands.

Peter van Steen, CEO Netafim Netherlands: “PE-mantelbuizen zijn enorm slagvast, chemisch bestendig, heel sterk en PE vergaat bijna niet. Zo’n leiding ligt een leven lang in de grond.”

Irrigatie achtergrond

Netafim Netherlands is bij veel klanten in Nederland meer bekend vanwege druppelirrigatie, beregeningsinstallaties, wateropslagsystemen en talrijke bijbehorende producten voor de land- en tuinbouw. “Netafim Netherlands is onderdeel van het wereldwijde Netafim. Het bedrijf is ontstaan in de Kibboets in Hatzerim, dat in de Negev woestijn ligt. In 1965 is daar de al lange tijd gepatenteerde druppelirrigatie uitgevonden. De PE-slangen maakt Netafim Netherlands met extruders. Omdat ze met extruders werken kunnen ze allerlei formaten maken. Dus kunnen ze ook mantelbuizen maken voor kabels, persriolering, drinkwater of zelfs waterstofgas.”

Netafim is weer onderdeel van Orbia. Peter legt uit: “Orbia bestaat uit vijf bedrijfstakken die gericht zijn op het oplossen van ‘s werelds grootste uitdagingen. Samen streven wij ernaar om het leven op de wereld te (ver)beteren. Tegenwoordig is Orbia actief in meer dan 110 landen en heeft het wereldwijd ruim 22.000 mensen in dienst.”

Productie

We gaan met Peter een kijkje nemen bij de productie van de PE mantelbuis. Hij pakt een handvol kleine zwarte PE-korrels uit een bak: “Dit is de basis voor de mantelbuis. Deze korrels worden ingevoerd in onze extruder. Hier voegen we additieven aan toe die de eigenschappen van de buis bepalen en de kleur. De korrels worden onder hoge druk geperst en verhit, waarna ze door de extruder onder vacuüm in de juiste vorm worden getrokken. De nog warme en zachte buis wordt vervolgens enkele tientallen meters door een koeling getrokken en krijgt daarbij zijn uiteindelijke hardheid. Aan het eind van de productielijn gaat de leiding op een enorme haspel.”

mantelbuizenWe zien dat een haspel maximaal wel 500 meter buis kan bevatten: “Feitelijk kun je de leiding dus uitrollen zonder een las hoeven te maken. Overigens zie je hier de 160 mm mantelbuis. Dat is de grootste die je nog op een haspel kan rollen. Bij grotere diameters kun je niet meer rollen en werk je met lengtes van 10 of 20 meter. Die worden dan thermisch gelast. Hiermee wordt de verbinding zelfs nog sterker dan de buis zelf.”

Kwaliteitscontrole

Om de kwaliteit te garanderen worden er in het laboratorium van Netafim constant diverse controles uitgevoerd. Peter laat diverse metingen zien, zoals de inspectie van de wanddikte, diameter en ovaliteit. Maar ook de dichtheid, treksterkte, krimp en ‘stress cracking’ worden getest. Belangrijk onderdeel is verder de verouderingstest waarbij buisdelen 165 uur (zeven dagen) onder druk in een bad van 80° worden gedompeld.

Dan moeten de buizen natuurlijk ook aan veel kwaliteitseisen voldoen. Peter: “De buizen voldoen aan de eisen zoals deze zijn gesteld in de richtlijnen van KIWA (BRL 17105), KOMO (BRL 52203) en relevante NEN-normen. We zijn dus volledig gecertificeerd op onze buizen.” Peter besluit: “Als jarenlange producent van buizen hebben wij de juiste expertise. We zijn flexibel waardoor we een snelle levertijd kunnen bieden. Ook zijn we een betrouwbare partner en ontzorgen we de klant van A tot Z. We zijn klaar voor de energietransitie!”

Netafim
www.netafim.nl