Transformatie afvalwaterreservoir naar energieproductie

Artikel delen

In het Belgische Aardooie is een drijvende zonne-installatie met 4.860 zonnepanelen in gebruik genomen. De panelen drijven in een afvalwaterreservoir van ARDO NV, wereldwijde leverancier van diepvriesgroenten. De installatie genereert jaarlijks 1,7 MWh aan energie en het overschot aan elektriciteit wordt via terugleveringstarieven naar het net geëxporteerd, wat extra inkomsten oplevert.

drijvende zonne-installatie

De installatie, die 4.860 zonnepanelen telt, produceert jaarlijks 1,7 MWh aan energie.

Het afvalwater, na het wassen van groenten, wordt door ARDO gefilterd en opgevangen in een reservoir dat de plaatselijke irrigatie voedt. Omdat de daken van het bedrijf ongeschikt zijn voor een zonne-installatie, heeft ARDO het waterreservoir aangewezen als installatielocatie en een joint venture opgericht met milieutechnologiebedrijf Trevi NV om het project te realiseren.

Vanwege het veiligheidsprofiel en de mogelijkheden tot monitoring op afstand is bij de zonne-installatie gekozen voor de omvormertechnologie van SolarEdge. Hierbij is elk zonnepaneel uitgerust  met een Power Optimizer. Door voortdurend het maximumvermogenspunt (MPPT) van elk afzonderlijk paneel te volgen, wordt de energieproductie van het systeem te allen tijde gemaximaliseerd.

Slimme oplossing

“De drijvende zonne-installatie maakt slim gebruik van de ruimte, met als voordeel dat het water wordt beschaduwd waardoor de verdamping vermindert”, aldus Dries Van Der Straeten, Projectleider Energie bij Trevi NV. “Hoewel het waterniveau in het reservoir tot negen meter kan stijgen, blijft het oppervlak stabiel. Dankzij de ontwerpflexibiliteit door de DC-geoptimaliseerde omvormertechnologie van SolarEdge, konden we meer zonnepanelen op één string plaatsen en minder dure bekabeling gebruiken. Tot slot, en dat is het belangrijkste, zorgt de technologie van SolarEdge ook voor meer veiligheid voor installateurs en onderhoudsploegen.”

Veiligheid

De Power Optimizers van SolarEdge zijn dankzij de ingebouwde veiligheidsoplossing SafeDC™ in staat om in geval van een noodstop het hele systeem automatisch spanningsloos te maken tot een aanraakveilige 1V, waardoor installateurs en onderhoudsploegen beter beschermd zijn. Van Der Straeten voegt hieraan toe: “Toegankelijkheid is een belangrijke troef bij drijvende zonneprojecten. Hoewel er altijd een boot beschikbaar is, is het eenvoudiger en sneller om de installatie op afstand vanaf het land te bewaken. Met de technologie van SolarEdge kunnen we precies monitoren hoe de zonnepanelen presteren en de algehele werking van het systeem beoordelen via het online monitoring portaal, zonder dat we fysiek naar de locatie hoeven te komen.”