Wirtgen toont duurzame oplossingen op Bauma

Artikel delen

Op Bauma 2022 toonde de Wirtgen Group duurzame en baanbrekende oplossingen voor de wegenbouw. Op de enorme stand van 13.000 m2 (!) waren negentig machines en 33 wereldpremières te zien. De op één na grootste exposant trad opnieuw samen met John Deere op. Het algemene beursmotto was: ‘The Future in Roadbuilding – Smart. Veilig. Duurzaam’.

De enorme stand van de Wirtgen Group op Bauma 2022.

De groep bedrijven onder de Wirtgen Group houdt rekening met het hele wegenbouwproces, omdat daar het grootste ecologische en economische potentieel ligt. De systeemoplossingen van de Wirtgen Group bestrijken de gehele procesketen, waarvan het bedrijf een dwarsdoorsnede toonde in een speciale tentoonstellingsruimte op haar stand. Vakbezoekers kregen zo inzicht in hoe klanten hun  wegenbouwprojecten duurzaam en economisch  kunnen uitvoeren door de efficiënte interactie tussen bouwmachines en technische oplossingen van de gespecialiseerde productmerken Wirtgen, Vögele, Hamm, Kleemann en Benninghoven.

Technology Zone

Ook digitalisering en netwerksysteemoplossingen zijn belangrijke drijfveren in de verdere ontwikkeling van het totale proces in de wegenbouw. In de zogenaamde Technology Zone presenteerde de Wirtgen Group toepassingsspecifieke kerntechnologieën en digitale oplossingen en technologieën van morgen die vandaag al beschikbaar zijn.

Duurzaamheid is uiteraad een belangrijke pijler in de bedrijfsstrategie. Als onderdeel van de business unit Construction and Forestry van John Deere dragen de duurzaamheidsdoelstellingen van de Wirtgen Group bij aan de algemene strategie.  Zo moeten tegen 2030 de CO2-emissies van het vervoer en het gebruik van bouwmachines en van de totale exploitatie van de eigen fabrieken en locaties van het bedrijf aanzienlijk zijn verminderd. Tegelijkertijd zal het aantal duurzame machine- en technologische oplossingen tot 2026 continu toenemen. Bezoekers aan de stand konden meer te weten komen over de duurzaamheidsdoelstellingen in een aparte tentoonstelling op het dakterras van de Technology Zone.

Freesmachines

De compacte afmetingen en het optimale machinegewicht van de nieuwe compacte freesmachines W 100 Fi, W 120 Fi en W 130 Fi van Wirtgen maken ze ideaal voor een breed scala aan toepassingen, ook op plaatsen met beperkte ruimte.

Wereldpremières en innovaties

Duurzaamheid voert de hoofdtoon bij de presentatie van de wereldpremières en innovaties die worden gepresenteerd. Zo zorgt het machinebesturingssysteem Mill Assist nu ook voor een duurzame en efficiënte werking van de machine in de nieuwe generatie compacte freesmachines van Wirtgen. Met de KMA 240i koude recycling menginstallatie is het nu niet alleen mogelijk om hoogwaardige mixen te produceren van gerecyclede bouwmaterialen, maar ook met cement behandelde basislagen.

Dat Vögele groen veel meer ziet dan de kleur van het lakwerk van zijn machines, blijkt duidelijk uit de nieuwe Dash 5-generatie bestratingsmachines van het bedrijf. Ook te zien zijn de SUPER 1900-5(i) en SUPER 2100-5(i) Highway Class machines en de nieuwste generatie van de AB 500 en AB 600 uitschuifbare afwerkbalken.

tandemwalsen

Hamm viert zijn debuut op de markt voor e-drive tandemwalsen met acht nieuwe modellen van de HD CompactLine.

In de toekomst kunnen elektrisch aangedreven HD CompactLine tandemwalsen van Hamm uitkomst bieden wanneer een aanbesteding emissievrije verdichting vereist. De e-tandemwalsen zijn de ideale oplossing bij projecten waar het verdichtingswerk bijzonder stil moet zijn. Omdat in veel gevallen ook lage trillingsniveaus worden voorgeschreven, presenteert de verdichtingsspecialist ook een e-combinatiewals, naast e-vibratie en e-oscillatie walsen.

Ook het aandrijfsysteem van de nieuwe MOBIREX MR 130(i) PRO mobiele impact crusher van Kleemann is volledig elektrisch. Dankzij de optie voor aansluiting op een externe voeding maakt de installatie materiaalverwerking mogelijk met een laag energieverbruik per ton eindproduct.

impactcrusher

De MOBIREX MR 130(i) PRO mobiele impact crusher is het nieuwste lid van Kleemann’s PRO-Line familie.

Duurzaam asfalt mengen

Het REVOC-systeem

Het REVOC-systeem van Benninghoven is een oplossing die de uitstoot in het asfaltproductieproces vermindert, bestaande menginstallaties efficiënter maakt en hun milieu-impact vermindert.

Eén van de hoogtepunten die Benninghoven laat zien is het innovatieve REVOC-systeem voor de duurzame batchproductie van asfalt in menginstallaties. De EVO JET multi-fuel brander kan nu ook warmte genereren uit regeneratieve brandstoffen zoals ‘Biomass to Liquid’ (BtL) en houtstof, die beide een neutrale CO2-voetafdruk hebben. Benninghoven biedt ook elektrisch verwarmde bitumentanks voor koolstofneutrale opslag van bitumen.

De Wirtgen Group toont daarnaast voor het eerst de iNova 2000 asfaltmenginstallatie van Ciber voor de wereldmarkt. Ciber is de toonaangevende fabrikant van menginstallaties voor continue asfaltproductie in Latijns-Amerika. Voor markten die zowel continue als batchverwerking gebruiken, vult Ciber het marktspecifieke portfolio van asfaltmenginstallaties aan als het zesde productmerk van de Wirtgen Group.

John Deere komt naar het evenement met een representatieve selectie van bouwmachines en bijbehorende technologieën die zijn afgestemd op de behoeften van de Europese markt en een ideale aanvulling vormen op het portfolio van de Wirtgen Group.

WIRTGEN GROUP
www.wirtgen-group.com