Een inzicht in werken op hoogte: de veiligheid

Artikel delen

Iedereen moet letten op veiligheid en gezondheid bij het werken op de bouwplaats of het uitvoeren van doe-het-zelf renovaties. In dit geval zijn steigers noodzakelijk als je op hoogte werkt. Deze tijdelijke structuur ondersteunt materialen en werknemers om veiliger hogere gronden te bereiken. Feit is dat werken op hoogte een van de grootste oorzaken is van zwaargewonden en dodelijke slachtoffers. Naast het gebruik van de juiste apparatuur en gereedschappen, leer je ook hoe je gevaren en letsel kunt voorkomen bij het werken op hoogte. Lees hier verder!

Werken op hoogte heeft een plan nodig

constructieSommige bedrijven plannen hun bouwprojecten niet goed en negeren het belang van toezicht, bekwame werknemers en veiligheidsuitrusting. Bij het werken op hoogte zijn ladders gebruikelijk. De meeste mensen gebruiken deze om hogere gronden te bereiken. Jouw keuze hangt echter af van de grootte van het gebouw, het risiconiveau en de moeilijkheidsgraad van de taak. Hoge gebouwen zijn moeilijk te onderhouden en je hebt mogelijk steigers van hoge kwaliteit nodig voor je project. Dat is het belang van planning, want het bepaalt de veiligste procedures en de meest cruciale vereisten. Neem ook een specifieke aanpak voor voorzorgsmaatregelen. Een taak met een eenvoudig proces met een laag risico (vervangen van kapotte dakpannen) kan bijvoorbeeld minder inspanning vergen. In dit geval is een ladder voldoende. Complexere taken bij het werken op hoogte vragen juist meer inspanning en extra veiligheid. Zo zijn steigers en andere geavanceerde veiligheidsmiddelen verplicht. Plan je projecten om schadelijke ongelukken of verwondingen te voorkomen.

Werken op hoogte: de overwegingen

Bedrijven hebben vertrouwen in hun vaardigheden en zullen huis reparaties uitvoeren, waaronder het opnieuw schilderen van muren en het vervangen van dakpannen. Elk gebouw is echter anders en heeft een specifiek risiconiveau bij het werken op hoogte. Je kunt verwondingen of ongevallen voorkomen door die risico’s en verschillende factoren te beoordelen. Deze omvatten frequentie, duur, oppervlakte conditie en hoogte. De volgende cruciale factor is bescherming. Pak naast het huren van een steiger of ladder ook je collectieve en persoonlijke bescherming. Persoonlijke veiligheidsuitrusting omvat gehoorbescherming, veiligheidshelmen, zichtbaarheidskleding, weerbestendige kleding, veiligheidsharnassen, veiligheidsschoenen en ademhalingsmaskers. Hoe zit het met het andere type? Collectieve beschermingsmiddelen kunnen torensteigers, schaarliften of tijdelijke vangrails zijn. Het hangt af van de moeilijkheidsgraad van de taak.

Enkele aanbevelingen

Hoewel veiligheid of bescherming verplicht is bij werken op hoogte, is zelfbewustzijn cruciaal. Vraag jezelf eerst af of je zoveel mogelijk vanaf de grond kunt werken voordat je de hogere gronden bereikt. Zo hoef je voor het overschilderen van muren geen ladder op, want je kunt een verfroller verlengstok gebruiken. De volgende voorzorgsmaatregel is de kwaliteit van de apparatuur. Geschikte, stabiele en stevige uitrusting is verplicht omdat het de veiligheid van iedereen waarborgt. Je steigers moeten niet alleen bij het werk passen, maar ze moeten ook goed onderhouden worden. Houd bovendien rekening met kwetsbare oppervlakken wanneer je in de buurt daarvan werkt.

Een fout om te vermijden

Werknemers worden vaak te onvoorzichtig als ze op hoger gelegen terreinen werken, ook al hebben ze de beste beschermingsmiddelen. Zo overladen veel bouwvakkers hun steigers of ladder vaak met materialen. Deze fout veroorzaakt instortingsgevaar door overgewicht. Om dit probleem te voorkomen, controleer je het label of pictogram op de ladder of steiger voor informatie.