Meer subsidie voor emissievrije bouwmachines

Artikel delen

De subsidie voor uitstootvrije machines in de bouw wordt door de overheid verhoogd. Er kon dit jaar nog voor twintig miljoen euro aan bijdrages aangevraagd worden, dat bedrag is nu verhoogd naar zestig miljoen. De subsidie geldt voor machines als hijskranen, graafmachines op batterijen en betonmixers op waterstof.

‘’Ik weet dat de bouw graag wil, want vorig jaar was de subsidiepot binnen één dag leeg. Daarom stop ik er komend jaar fors meer in, want ik wil echt meters maken met de sector. Op weg naar een bedrijvige bouwplaats, maar zonder stikstof en uitlaatgassen’’, vertelt staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat.

Dieselmachines

Onverwacht komt de verhoging overigens niet. Het kabinet maakte vorig jaar bekend dat er tot en met 2030 een bedrag van 270 miljoen euro beschikbaar zou komen voor emissievrije machines. De subsidieregeling vergoedt tot maximaal 40% van het prijsverschil de aanschafkosten in vergelijking met dieselmachines. Van een bestaande machine geldt ombouw ook.

Vrachtwagen

Materieel zonder uitstoot wat bestemd is voor bouwdoeleinden heeft het voordeel dat er geen stikstofruimte gebruikt wordt. Dat kan bijdragen aan het oplossen van problemen met het verkrijgen van bouwvergunningen. Bij de aanschaf van een uitstootvrije vrachtwagen kunnen ondernemers namelijk een steuntje in de rug krijgen, want in 2023 is daar in totaal 30 miljoen voor beschikbaar gesteld. Dat is 5 miljoen euro meer dan het jaar ervoor.