Hitachi verwacht veel van kleinste mobiele graafmachine

Artikel delen

Als antwoord op de vraag van veel klanten naar een compacte graafmachine op banden introduceert Hitachi de 10 tons ZX95W-7. Met zijn indrukwekkende hefvermogen en korte draaicirkel is hij op zijn plaats bij werkzaamheden in een stedelijke omgeving. Hitachi onthulde de nieuwe aanwinst tijdens de onlangs in München gehouden materieelvakbeurs bauma 2022, waar hij meteen veel aandacht kreeg.

Tekst: Pieter de Mos

Hitachi ZX95W-7 op bauma 2022.

Hitachi ZX95W-7 op bauma 2022.

Naar verwachting zijn de eerste machines vanaf begin volgend jaar leverbaar. Dat dit model iets wegheeft van een typisch Franse graafmachine is goed te verklaren. Hitachi laat de ZX95W-7 namelijk bouwen door Mecalac. De compacte nieuweling in de Zaxis 7 serie is een echte binnendraaier. Zijn bovenbouw blijft tijdens het draaien altijd binnen de grootse breedtemaat van het onderstel. Daarmee wordt schade aan wanden, heggen en (werk)voertuigen voorkomen. Het is ook veiliger voor andere werkers en passerende verkeersdeelnemers.

Meer comfort en veiligheid

De ruime cabine biedt veel comfort en kwaliteit. Voor nog beter zicht rondom is een achteruitkijkcamera gemonteerd. Het schuifblad aan de achterzijde biedt extra stabiliteit, die extra is te vergroten door de optionele stempels aan linker- en rechterkant. Andere opties zijn de hondengang, een extra contragewicht, het vaste smeersysteem, camera’s aan de zijkanten, spatborden enzovoort.

Door de toevoeging van een tweedelige offset verstelgiek is de ZX95W-7 goed inzetbaar op diverse werkterreinen. De 1,85 meter lange steel geeft een reikwijdte van 7,75 meter, met een graafdiepte van 3,78 meter. De bekende Stage V-Deutz TCD 2.9L4 dieselmotor levert 55,4 kW (75,3 pk) aan vermogen.

Hitachi Construction Machinery (Europe)
www.hcme.nl