Methanol brandstofcel aggregaat: een stof voor de toekomst?

Artikel delen

De toekomst zal steeds meer gaan bestaan uit emissievrije projecten. Geen uitstoot meer op de bouwplaats, in de infra en op evenementen. Hiervoor kijkt Bredenoord verder dan de huidige beschikbare brandstoffen of zon- en windenergie, want alleen een focus op energieopslag is niet meer voldoende. Voor betrouwbare, lokale, emissievrije energieopwekking zonder fossiele brandstoffen is meer nodig.

Methanol brandcel aggregaat

Pilots Methanol brandstofcel aggregaat

In 2022 heeft Bredenoord, samen met Vioss, het methanol brandstofcel in de praktijk geplaatst.  Eerst langs het Apeldoorn-Dierenskanaal waar het aggregaat een tijdelijke verkeersregelinstallatie en rijbaanverlichting van energie voorzag. Later ook in Schiedam voor de voeding van slagbomen bij een infraproject. In deze pilots werd methanol voor het eerst op deze schaal en dit formaat in de praktijk toegepast.

Samenwerking met Vioss

Rene Verbeek, manager Vioss: “Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe, duurzame technologische oplossingen. Maar het moeten wel gedegen oplossingen zijn. Ze moeten werken in de praktijk. Toen Bredenoord met het voorstel kwam om hun nieuwe methanol aggregaat in te zetten, waren wij direct enthousiast. En het product werkt! Wij kunnen zelfs met deze methanol brandstofcel aggregaat één kilometer rijbaanverlichting (20 masten, 50 meter hart-op-hart) laten branden en dat ongeveer 40 nachten zonder tanken van methanol.”

Nuchtere oplossingen

Methanol aggregaat “Methanol is een belangrijke brandstof voor de toekomst”, vertelt Franz Hullegie van Bredenoord. “Wij zijn er volop mee aan het werk. In deze pilot wordt, in een methanol brandstofcel, methanol omgezet in elektriciteit. Het methanol brandstofcel aggregaat past in onze nieuwe lijn van duurzame producten, samen met waterstofaggregaten en batterijen. Net als Vioss, zetten wij ook in op nuchtere oplossingen, die direct in de praktijk bruikbaar zijn”.

Methanol is duurzaam

De omzetting van methanol naar elektriciteit is schoon, stil en emissievrij doordat in dit nieuwe aggregaat gebruik gemaakt wordt van een brandstofcel in plaats van een verbrandingsmotor. In de toepassing bij Vioss wordt gebruik gemaakt van Bio-methanol, wat zorgt voor CO2 neutraal opgewekte stroom. Dit is vergelijkbaar met andere biobrandstoffen zoals Biogas en HVO. Door het gebruik van een Methanol Brandstof cel komt er geen stikstof vrij, wat bij Biogas en HVO nog wel het geval is.

Energietransitie

Momenteel wordt methanol vaak vooral nog gemaakt van fossiele brandstoffen (net als waterstof), maar methanol is ook prima te produceren uit biomassa (Bio-methanol). Daarnaast kan methanol worden gemaakt door afgevangen CO2 en waterstof met elkaar te verbinden. Dit maakt methanol zeer interessant voor de energietransitie. Tevens wordt Methanol gewonnen bij het verwerken van afval.

Ziet u Bredenoord op InfraTech 2023 in Ahoy?

Meer weten over de methanol brandstofcel aggregaat of één van de andere duurzame oplossingen? Bezoek de stand van Bredenoord (2.305) tijdens InfraTech 2023 in Ahoy.’

Over Bredenoord

Logo bredenoordSinds 1937 is Bredenoord dé specialist in tijdelijke en mobiele stroomoplossingen. Overal ter wereld zorgt het bedrijf ervoor dat ondernemers, instellingen en overheidsorganisaties kunnen werken zoals zij dat willen. Op een schone, efficiënte en verantwoorde manier. Met hun vloot van batterijsystemen, uiteenlopende aggregaten en toebehoren, en hun ervaren engineers, servicemonteurs, chauffeurs en adviseurs staat het bedrijf 24/7 voor u klaar om te zorgen dat u direct aan de slag kunt.

Naar een emissievrije toekomst van tijdelijke stroom

De R&D-afdeling van Bredenoord werkt al jaren aan het zoveel mogelijk emissievrij maken van tijdelijke en mobiele stroom. Daarmee zorgt het bedrijf dat hun klanten verzekerd zijn van stroom, ook als fossiele brandstoffen minder gewenst of beschikbaar zijn en er strenge (emissie)regels gelden. Van simpele effectieve oplossingen als een gepatenteerd roetfilter tot grotere uitdagingen als mobiele zonnepanelen. Zo was Bredenoord de eerste met een waterstofaggregaat en was de ESaver de eerste mobiele batterijoplossing voor de kleinere stroomvraag. Vaak werkt Bredenoord bij de ontwikkeling van nieuwe technieken en oplossingen voor duurzame energiezekerheid samen met andere bedrijven, overheidsorganisaties en innovatiepartijen.

Over Vioss

Logo vioss Signaleren. Informeren. Organiseren. Beveiligen. Wie op zoek is naar tijdelijke verkeerssystemen en voorzieningen, vindt in VIOSS de juiste partner. Met ruim 20 jaar aan ervaring loopt het bedrijf voorop in duurzame en technologische innovaties. Een gegeven waar ze trots op zijn!

Full-service ondersteuning

Wat Vioss doet, doet ze goed. Daarbij neemt het bedrijf u zoveel mogelijk zorg uit handen. Vioss kan uw installaties plaatsen, onderhouden en verwijderen. En of het nu gaat om een lichtberekening voor rijbaanverlichting of om een complete project-uitvoering: het bedrijf ondersteunt u graag met advies en engineeringsvraagstukken. Kijk voor meer informatie op www.vioss.nl.

Bredenoord
www.bredenoord.com/nl