Emissieloze bouwplaats is geen toekomstmuziek meer

Artikel delen

De bouw- en infrasector gaan met grote stappen richting een emissieloze bouwplaats. Veel ondernemers fronzen echter de wenkbrauwen: wat kan er al en vooral, wat kost dat dan? Gelukkig is er goed nieuws: een emissieloze bouwplaats is nu al mogelijk en de extra investering is zeer snel terugverdiend. GWW Totaal schoof aan tafel bij Green Hybrids, die diverse accu-containers kunnen leveren, eventueel zelfs met zonnepanelen en windwokkels. Wie meer wil weten kan de stand bezoeken (674) op de Infra Relatiedagen.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Green Hybrids

EnergyHub

EnergyHub.

Een uitstootvrije(re) bouw- en infrasector in 2030: dat is het doel van De Groene Koers (DGK). Dit is een initiatief van Bouwend Nederland, BMWT, CUMELA, VHG en MKB Infra. Mobiele werktuigen en materieel in de bouw-, infra- en groensector zullen steeds minder emissies, zoals CO2, NOx en fijnstof moeten uitstoten om klimaatdoelstellingen te realiseren. De bouw-, infra- en groensector dragen op deze manier bij aan de praktische invulling van: Klimaatakkoord, Schone Lucht Akkoord, Green Deal Duurzame Logistiek in de Bouw, Green Deal Het Nieuwe Draaien en Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek (ZES).

“Emissievrij werken wordt dus steeds minder vrijblijvend”, zegt Kevin Boere, accountmanager van Green Hybrids. “Ook contractueel zullen opdrachtgevers waarschijnlijk steeds vaker eisen dat een project wordt uitgevoerd, zonder directe emissies op de bouwplaats en met gebruik van groene stroom of groene waterstof. Bedrijven die snel duurzamer materieel gaan inzetten op projecten zullen dus worden beloond. Op een gegeven moment zal de opdrachtgever zelfs eisen dat er geen materieel meer mag worden ingezet dat bijvoorbeeld draait op diesel.”

Toekomstvisie

Oprichter Peter Goulooze van Green Hybdrids (2017) was al langer overtuigd van goede mogelijkheden van windenergie, naast toepassing van zonnepanelen. ‘Kunnen we marketing en opwekken van windenergie niet combineren?’, was zijn gedachte. Hij kwam uit bij de windwokkel: een wokkelvormige windmolen op een mast. Ideaal voor bedrijven, want ze zijn met logo’s te bedrukken en in iedere kleur leverbaar. Ook vragen ze door hun slanke wokkelvorm weinig ruimte en kunnen ze draaien op masten voor een bedrijf.

“Groene energie opwekken met wind en zon is een doel, maar het opslaan voor gebruik in accu’s biedt nog meer mogelijkheden. Dat vroeg veel ontwikkelingstijd want je moet omvormers maken die stroom uit wind en energie weer op kunnen slaan in accu’s. Daaruit ontstonden eerst kleinere accusystemen en later de EnergyHub: een combinatie van opwekking van wind- en zonne-energie en energie-opslag. Omdat de realisatie en assemblage van onze systemen veel kennis vergt werken we samen met Van den Pol Elektrotechniek”, vertelt Kevin.

Infographic emissieloze bouwplaats

EnergyHub

De EnergyHub van Green Hybrids bestaat uit een compleet ingerichte 20ft container (10ft is ook mogelijk) met 40 KWh Lithium (Lifepo4) accucapaciteit, een dockingstation voor klein gereedschap en de opwekking van zonne- en windenergie. “Wij kunnen de EnergyHub leveren in huisstijl en voorzien van reclame-uitingen. Dat noemen wij zichtbaar duurzaam ondernemen”, aldus Kevin. De container heeft een kwart van de ruimte nodig om de accu’s ruimte te geven. De resterende ruimte is naar wens in te richten. “Denk aan het opladen van elektrisch gereedschap in de nacht. Wij zorgen dan desgewenst voor een inrichting waarbij je direct meerdere machineaccu’s kunt opladen.”

Maar de container is veel breder inzetbaar: aan de buitenzijde kan deze worden voorzien van diverse aansluitpunten, lichtmasten en camera’s. De aansluitpunten zijn geschikt voor onder meer het opladen van auto’s of elektrisch materieel, of verdeelpunten elders op de bouwplaats. Kevin: “Maar je kunt ook de bouwkeet aan de EnergyHub koppelen. Denk aan de verlichting, koffiezetapparaat, elektrische verwarming en voeding van laptops in de bouwkeet. Wij adviseren wel te werken met sensoren en tijdklokken, zodat je de duurzame energie optimaal gebruikt. Overigens zijn de zonnepanelen ook los leverbaar: dan kun je frames met zonnepanelen op eigen containers plaatsen of op de bouwketen. We leveren de zonnepanelen in diverse frames, waardoor maximale groene opwekking is te realiseren.’

Energiecontainers.

Extra accucontainers

Green Hybrids biedt nog een extra mogelijkheid om de bouwplaats emissievrij te maken: de BATTBOY accucontainer. Dit is een container met accu’s die elders opgeladen kan worden en overdag op de bouwplaats staat voor extra ondersteuning van de EnergyHub. Op deze manier kun je de capaciteit van de Energyhub naadloos afstemmen op de totale behoefte van energie op de bouwplaats. Deze energiebehoefte kan gedurende het bouwproces op maat worden aangepast. Kevin legt de mogelijkheden uit: “Door netcongestie is het steeds vaker een probleem voor bedrijven op zonnepanelen op de daken van de vestigingen aan te brengen. Ook is er vaak geen terugleververgoeding meer of het is zelfs niet toegestaan stroom aan het net terug te leveren. Dan is het ideaal op met het overschot de accu’s van de BATTBOY te laden. Die kun je overdag stand alone op de bouwplaats neerzetten of koppelen aan een EnergyHub. Dan ontstaat de mogelijkheid om efficiënt energie uit te wisselen tussen beide containers.”

De accountmanager noemt ook de mogelijkheid van een hybride-oplossing: “Je kunt ook met een aggregaat de BATTBOY opladen. Dan verbruikt het aggregaat ongeveer 16 liter brandstof in 24 uur. Als je een 60 KVA aggregaat direct gebruikt voor machines, dan gaat dat verbruik bij een belasting van 25% al snel naar 129 liter per 24 uur. Dat betekent een brandstofbesparing van 113 liter per werkdag. Bij een dieselprijs van € 1,80 exclusief BTW, komt dan neer op een kostenbesparing van € 203,- per 24 uur en € 17.000,- bij een project van drie maanden. Maar de reductie aan stikstof en fijnstof is in die drie maanden ook groot: 40 kg stikstof en 2,5 kg fijnstof!”

De BATTBOY Zero Emission Power Systemens zijn leverbaar in diverse capaciteiten: in 60, 120, 200 en 400 Kwh. “Die van 60 Kwh wordt geleverd in een aanhanger. Handig meenemen dus! De zwaarste jongen biedt 400 Kwh en daar kun je bij normaal gebruik wel enkele dagen mee vooruit. Deze biedt  aansluitingen van 63A en 125A waarmee peakshaving mogelijk is. Naast koop, kun je ze trouwens ook huren via 123 Machineverhuur.

Uiteindelijk wordt er volgens Kevin pas optimaal geprofiteerd van de milieuvoordelen als de accu’s worden opgeladen met groene stroom en het vervoer van en naar de bouwplaats ook elektrisch plaatsvindt: “Vanaf 1 januari 2025 moeten zelfs minimaal dertig steden een zero-emissie zone hebben ingesteld, zo is afgesproken in het Klimaatakkoord. Vanaf die datum moeten alle nieuwe vracht- en bestelauto’s die een zero-emissie zone in willen rijden emissievrij aangedreven zijn. Vanaf 2030 moeten alle voertuigen in de zero-emissies zones volledig emissievrij rijden. Dus dat zit er ook nog aan te komen!”

Green Hybrids
www.greenhybrids.nl
Stand 674